2213

Zašto se kaže da mačke imaju 9 života

Legenda da mačke imaju devet života stara je verovatno koliko i civilizacija i, uz male varijacije, prisutna u gotovo svim kulturama.

 

Izvor: magazin Mačka

U Nemačkoj, Grčkoj, Brazilu i u nekim zemljama španskog govornog područja kažu da mačke imaju sedam života, dok su u Turskoj i u arapskim zemljama izbrojali – šest.

Postoji i stara izreka koja objašnjava da mačka ima tri života da se igra, tri da skita i tri da ostane s gazdom. O devet života pisao je i Šekspir u „Romeu i Juliji”.

Naravno, jasno je, nažalost, da mačka nema zaista devet života. Ipak, koren ovog mita leži u činjenici da se mačka gotovo uvek dočeka na noge i da je zahvaljujući fantastičnoj spretnosti, refleksima i elastičnosti sposobna da se izvuče iz većine neprilika u koje upadne, ali i da izađe na kraj s naizgled daleko opasnijim protivnicima. Zašto im je dodeljeno (najčešće) baš devet života nije poznato.

Po nekima koreni mita leže u drevnom Egiptu. Drevni bog sunca Ra često je prikazivan kao mačka, a po legendi on je iz svog tela stvorio još osam vrhovnih bogova, te je predstavljao devet života u jednom. Po drugima, broj je možda stigao iz Kine, gde se devet smatra srećnim brojem.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *