PTSD

Pas i mačka mu spasili život (VIDEO)

Do sada smo mnogo puta pisali o američkim vojnim veteranima koji su se nakon misija u Iraku i Avganistanu kućama vratili s teškim oblikom posttraumatskog stresnog poremećaja koji se odlikuje teškom anksioznošću, košmarnim snovima, “flešbek” epizodama, agorafobijom (strah od otvorenog prostora, javnih mesta s velikim brojem ljudi)… Danas vam donosimo još jednu priču koja je zahvaljujući životinjama dobila najbolji mogući epilog.

 

Izvor: The Dodo

Veteran Stiven Simons nedavno je s američkom ali i svetskom javnošću podelio svoju priču i otkrio kako su mu njegova mačka i pas pomogli da se izbori s teškim oblikom posttraumatskog poremećaja po povratku iz Iraka. Njegovi mezimci uvek su uz njega – u kući, tokom šetnji, rado s njim idu na put i planinare, jer Stiven u penjanju na planine nalazi mir. Mačor po imenu Burma i kuja Papi jedino žele da udovolje vlasniku – da mu bude bolje, da ponovo oseti radost življenja.

  • Bilo je dana kada sam osećao da ništa više nema smisla, da ne postoji radost u životu, niti ijedna svetla tačka. Papi sam pronašao 2004. godine na jednom planinskom vrhu. Nismo se razdvajali sve dok nisam otišao u Irak, a kada sam se vratio u zaista teškom stanju, rešio sam da je pošaljem na obuku za terapeutske pse, kako bi mi pomogla da se izborim s ovim psihičkim poremećajem. Bila je uz mene tokom najtežih perioda, kao i mačor Burma. Njega sam udomio pre četiri godine kada mi je na ulici prišla devojčica s kutijom punom mačića. Čim sam ga uzeo u naručje znao sam da više ne mogu da ga pustim i poveo sam ga kući. On je pravi avanturista! Ne voli da ga držim u naručju, već uživa kada planinarimo, kad smo u pokretu, veoma je radoznao i potpuno neverovatan. Uživa da pliva što je za mačke nesvojstveno – rekao je Stiven za portal The Dodo.

Papi i Burma se odlično slažu i uživaju da su napolju, da istražuju, da se pentraju, hodaju kilometrima po novim predelima. Kao brat i sestra su, kaže Stiven.

  • Životinje imaju tu moć da ublaže i oteraju usamljenost, i budu vam najbolje moguće društvo, u svakom životnom periodu. Najsrećniji su kad su pored mene i to je sve što im je potrebno. To je zaista beskompromisna ljubav, onakva kakva bi svaka ljubav trebalo da izgleda. Oni su moji najbolji prijatelji, moji sestra i brat, moja porodica. Ne znam šta bih radio da nije njih – iskreno je rekao Stiven.

Pogledajte kako izgleda ova neverovatna porodica:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *