novogvinejski divlji pas

Ponovo viđena jedna od najređih i najstarijih pasmina

Nakon više od 50 godina zebnje da su  novogvinejski divlji psi izumrli i nestali sa svog prirodnog staništa, stručnjaci su konačno potvrdili postojanje određenog broja zdravih pasa ove vrste u jednoj od najnegostoljubivijih regija na svietu.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

DNK analizom je potvrđeno da su ovi drevni psi jedni od najstarijih vrsta pasa na svetu. Poseta  planinskoj regiji Nove Gvineje završio je kolekcijom više od 100 fotografija čopora u kojem je bilo bar 15 pasa. Godinama su živeli u izolaciji daleko od ljudi.

Što se tiče njihovog karakterističnog zavijanja, jako su slični novogvinejskim psima pevačima. Njihovo zavijanje je slično zavijanju vukova. Kada jedan pas počne zavijati, obično mu se drugi pridruže različitim visokim tonovima. Zlatnocrvene su boje s ponekad belim mrljama na grlu, stopalima i vrhu repa.

Pročitajte još: Retke rase – Novogvinejski pas pevač

Stručnjaci koji su otkrili ove divlje pse, uspeli su da dođu do primeraka njihovog izmeta što im je pomoglo u daljem istraživanju. Analizom je dokazana njihova povezanost i sličnost s australijskim dingom i novogvinejskim psima pevačima.

Istraživanja o ovim drevnim psima se nastavljaju, a više informacija o njima može se očekivati u sledećih nekoliko meseci. Stručnjaci su optimistični i smatraju da bi ova pasmina opet mogla da se proširi, kao i da bi se u narednih nekoliko decenija njihov broj mogao ponovo povećati.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *