shutterstock_116132560

Psi znaju kada nismo fer

Kako su istakli naučnici s bečkog veterinarskog univerziteta – ukoliko vašeg psa tretirate kao svoje dete, on će se tako i ponašati, što između ostalog znači i da će biti vrlo svestan ako mu nanesete neku nepravdu. Ovo naročito ako u domaćinstvu imate dva ili više pasa i jedan od njih se oseti zapostavljenim.

 

Kako su objasnili austrijski naučnici, kada osete da nisu jednako tretirani, biće pod stresom, a kako bismo izbegli patnju i stres kod naših mezimaca, moramo uvek imati u vidu da pse tretiramo potpuno jednako. Ako jedan pas dobije poslasticu, moramo je dati i drugom, jer u suprotnom – nećemo biti fer i naši psi će to znati.

Ova saznanja psi su nasledili od vukova, kažu istraživači. Bečki naučnici su se u svojoj studiji fokusirali na nejednako nagrađivanje pasa, odnosno, na njihovu reakciju kada jedan od pasa ne dobije nagradu u vidu poslastice ili hrane.

Eksperiment je podrazumevao situaciju u kojoj se ispred dva psa nalaze dve posude – jedna s kobasicama i druga sa hlebom. Istraživač je od pasa tražio da mu daju šapu i kada bi to učinili – jednom je davao nagradu, a drugi je ostajao praznih šapa i usta. Kuce koje nisu dobijale poslasticu su u  gotovo 100 odsto slučajeva prestajale da učestvuju u ovoj igri, i tako pokazivali da istraživač nije fer i da više ne žele da učestvuju.

Zanimljivo je to što se psi “nisu ljutili” ukoliko bi dobili hleb, a drugi pas kobasicu. Važno je samo da i jedan i drugi budu nagrađeni nakon davanja šape. Naše male pametnice! 🙂
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *