Amber

Devojčica koja nije mogla da govori prve reči uputila je – magaretu

A te prve reči glasile su – “Volim te”.

 

Izvor: The Dodo

Magare po imenu Šoks i tada dvogodišnja devojčica Amber prvi put ugledali su se 2013. godine. Amber je prevremeno rođena i zbog komplikacija s dotokom kiseonika, lekari su odmah po rođenju morali da izvedu traheotomiju – intervenciju koja podrazumeva pravljenje otvora u grlu kroz koji se u dušnik stavlja cevčica kako bi mogla da diše. Nažalost, prilikom ove intervencije lekari su prekinuli protok kiseonika kroz njene glasne žice i devojčica je ostala nema. Da nevolja bude veća, ona pati i od blažeg oblika cerebralne paralize.

Njeni roditelji pre četiri godine odveli su je na farmu s magarcima u Birmingemu u sklopu terapije koju im je prepisao lekar.

Inače, ni Šoksu život nije bio lak. Pronađen je u Irskoj – ležao je na putu sa konopcem toliko čvrsto stegnutim oko vrata da je jedva disao i svi su se čudili kako je uopšte ostao živ. Na sreću, oporavio se i prebačen je u Birmingem u ovu pravu oazu magaraca koji uživaju i pri tome – svesrdno pomažu deci i starijima da ozdrave kao terapijske životinje.

Amber je bila Šoksov prvi pacijent i na prvi pogled razvili su posebnu vezu – oboje su bili veoma pažljivi jedno prema drugome. Kad bi je ugledao odmah bi spuštao glavu da ga zagrli. Ubrzo nakon prvog susreta, Amber je počela i da jaše Šoksa i da tako jača svoje mišiće.

Amber 2

Kad je napunila tri godine i bila dovoljno snažna da izdrži lečenje, lekari su je još jedanput operisali kako bi joj povratili glas. Nedeljama nakon operacije nije rekla nijednu reč, sve dok nije posetila Šoksa i nakon jahanja mu prišla i rekla – “Volim te Šoki”.

Amber sada ide u školu i zahvaljujući časovima jahanja i njenom najboljem drugaru Šokiju, svakim danom njeni mišići sve su jači i ona je jedno razdragano i živahno dete. Nastavila je da redovno posećuje svog omiljenog magarca i najviše se na svetu raduje baš ovim susretima.

Amberini roditelji bili su toliko dirnuti njihovim prijateljstvom da su čak zajedno i napisali knjigu o neverovatnoj vezi njihove ćerke i magareta Šoksa pod nazivom – “Amberino magare”.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *