English bulldog

Nauka: Zdravlje engleskih buldoga je nepovratno uništeno

Nils Pedersen iz kalifornijskog Centra za zdravlje domaćih životinja sproveo je nedavno istraživanje o zdravlju engleskih buldoga. Rezultati su, nažalost, poražavajući – uzgajivači su možda nepovratno uništili zdravlje te rase.

 

Izvor: Tportal.hr
Kako se navodi u zaključcima istraživanja, poboljšanje zdravlja pasmine engleski buldog moglo bi da bude veoma teško bez parenja s nekom drugom rasom. Engleski buldozi nalaze se na vrhu lestvice pasa s najvežim brojem zdravstvenih problema.

Razlog je intenzivno parenje bliskih srodnika što je vremenom kritično smanjilo genetsku raznovrsnost i povećalo broj problematičnih karakteristika tih pasa. Veliki deo genoma kod engleskih buldoga je potpuno promenjen kako bi uzgajivači dobili željene karakteristike. Zbog toga je toj rasi imuni sistem ozbiljno ugrožen.

Naravno, činjenica da je u SAD engleski buldog među najpopularnijim rasama samo pogoršava situaciju.

  • Popularnost engleskih buldoga nikako ne može da bude izgovor za uzgajanje pasa koji pate od raznih zdravstvenih problema tokom svojih kratkih života. Ljude više zanima kako pas izgleda nego kakve mu zdravstvene poteškoće stvara izgled. Da bi se psu pomoglo genetskom manipulacijom, mora da postoji dovoljna raznovrsnost u pasmini. Ako to nije slučaj, psi moraju da se ukrštaju sa životinjama drugih pasmina. Kod engleskih buldoga smo pronašli veoma malo prostora za manevrisanje kada je reč o mogućim genetskim promenama – rekao je Pedersen.

Pedersen dodaje da su promene na engleskom buldogu koje traju skoro dva veka naročito izražene u poslednjih nekoliko decenija jer uzgajivači još pare bliske srodnike, a eliminacija mutacija samo bi dodatno smanjila genetsku raznolikost u pasmini.

  • Takođe, s obzirom na krhku genetsku raznovrsnost buldoga, smatramo vrlo upitnim dalje promene kao što su naglo uvođenje različite boje krzna, smanjivanje ili dodavanje nabora na koži – objasnio je Pedersen.

Neophodno je sprovesti DNK analizu pasa kako bi bilo moguće tačno izmeriti i pratiti genetsku raznolikost engleskih buldoga, kao i drugih pasmina poput zlatnog retrivera.

Mnogi švajcarski uzgajivači su počeli da ukrštaju engleskog buldoga da bi dobili kontinentalnog buldoga što bi trebalo da utiče povoljno na zdravlje pasmine, ali pojedini uzgajivači smatraju da to onda više neće biti engleski buldog.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *