senior dog

Starenje: Kada psi postaju seniori?

Ne, nećemo se služiti onom uvreženom zabludom da je jedna pseća godina jednaka sedam ljudskih, već pitanje starenja zapravo valja razmatrati sa stanovišta rase psa, a ne samo u odnosu na godine vašeg mezimca.

 

Stručnjaci takođe objašnjavaju i da je osim rase ključna i veličina psa. Možda niste znali ali manji psi duže žive, pa će oni tako kasnije postati seniori u odnosu na veće pasmine.

Na primer, doge postaju seniori već oko pete godine života, a čivave se seniorima smatraju tek oko 11. godine. Odgovor na pitanje zašto veliki psi brže stare krije se u – brzini. Naime, velike pasmine su znatno brže i aktivnije, pa i ceo njihov život “brže prođe”.

Stručnjaci kažu da se ključ ovakvog poretka stvari krije i u hormonu rasta, koji se, očekivano,  u većoj količini luči kod većih pasmina. Kod manjih rasa njegovo lučenje je usporeno, a povećano lučenje ovog hormona u sprezi je i s razvojem mnogih zdravstvenih oboljenja povezanih sa starenjem.

Bilo kako bilo, može se uopšteno reći da psi ulaze u kategoriju seniora u uzrastu od pete do desete godine života. Vaš veterinar će vam tokom redovnih kontrola ukazati na to kada je vaš pas postao senior i na šta biste u tom novom periodu trebalo da obratite pažnju. Neretko će vam veterinar sugerisati i da promenite način ishrane svom psu kako bi bila u skladu s njegovim potrebama u ovom uzrastu.

Starenje nikako nemojte povezivati s bolešću, jer mnogi psi godinama ostanu energični, razigrani i jednako aktivni kao i u mlađem dobu. Redovne posete veterinaru i praćenje njegovih uputstava najbolji su način da vaš pas dugo dugo ostane zdrav. I da ne zaboravimo – vaša ljubav i pažnja najbolji su recept za starenje 🙂
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *