beba i pas

Nauka: Vlasnice pasa rađaju zdraviju decu

Mnogi budući roditelji susretnu se s pritiskom i povicima okoline da bi trebalo da preispitaju svoju odluku o držanju pasa ili mačaka u domu kada beba dođe na svet. Zbog predrasuda i nemanja pravih informacija, mnogi ljudi i dalje misle da ljubimci u dom unose štetne bakterije, ali i strahuju da neće uspeti da usklade obaveze oko podizanja deteta i brige o mezimcu.

 

Izvor: Independent.co.uk

Takođe, mnogi se brinu i kako će pas ili mačka prihvatiti dolazak bebe, odnosno, da li će možda iskazati ljubomoru ili agresiju. Međutim, nauka je tu da pritekne u pomoć.

Poslednje istraživanje pokazalo je da su stanovi i kuće u kojima žive psi i mačke zapravo bolje i zdravije okruženje za novorođenče od onih domova u kojima ne žive ljubimci.

Naučnici kanadskog univerziteta Alberta pokazali su da domovi u kojima žive životinje (ali 70 odsto onih u kojima žive psi), zapravo doprinose da bebe na svet dođu zdravije. Naime, još dok su u stomaku, kod beba se u stomaku razvija veći broj korisnih bakterija Oscillospira i/ili Ruminococcus koje doprinose boljem varenju i crevnoj flori, kao i jačanju imuniteta.

To se kako kažu naučnici događa već u drugom ili trećem tromesečju trudnoće. Takođe, ove bakterije, kasnije u životu deteta, doprinose da oni ređe pate od alergija ili gojaznosti.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *