higijena

Savet: Higijena čuva ljubimčevo zdravlje

Baš kao i ljudi, i životinje mogu patiti od kožnih oboljenja koja se manifestuju crvenilom kože, svrabom, specifičnim (uglavnom neprijatnim) mirisom, pa čak i ranama. Srećom, većina bolesti kože može se sprečiti pravilnom higijenom – kupanjem i šišanjem.

 

Doktorka Alison Dizel, profesor Fakulteta veterinarske medicine s Teksas A&M koledža, dala je odlične savete o održavanju higijene pasa i mačaka.

  • Većini mačaka nije potrebno često kupanje kako bi njihova koža i dlaka bile zdrave, ali, gojazne i starije mace kupanjem dobijaju brojne benefite, jer na ovaj način čuvamo zdravlje njihove kože i doprinosimo sjajnijoj dlaci. Kad je reč o psima, njima je češće kupanje i šišanje nephodno, naravno, u zavisnosti od toga kakvu dlaku imaju i kakvog je zdravlja njihova koža – ističe dr Dizel.

Pročitajte još: Kada je svrab alarm?

Kako je objasnila, psi koji nemaju nikakvo dermatološko oboljenje mogu se kupati tek nekoliko puta godišnje ili kada se veoma isprljaju u šetnji ili igri (naročito tokom kišnih dana). Međutim, pse koji su imali ili imaju neko kožno oboljenje trebalo bi češće kupati i to posebnim, medicinskim šamponima.

  • Ukoliko na koži vašeg psa uočite neku promenu, ili primetite da je vašem mezimcu dlaka drugačija (suvlja, linja se više nego obično, uočite perut), trebalo bi da posetite veterinara i konsultujete se s njim o načinu lečenja i učestalosti kupanja. Takođe, veterinar će vam preporučiti najbolje proizvode za negu i zdravlje kože – objašnjava profesorka Dizel.

Pročitajte još: PRURITUS – DRUGO NAJČEŠĆE KOŽNO OBOLJENJE KOD PASA

Iako će veterinar na svakom redovnom, rutinskom pregledu uvek kontrolisati i kožu vašeg mezimca i odmah uočiti da li ima nekih promena ili je došlo do razvoja nekog kožnog oboljenja, nije retkost da se neka kožna bolest razvije između dva pregleda.

  • Znak za uzbunu su uvek specifičan, uglavnom neprijatni miris kože, perut, svrab. Psi i mačke s dugom dlakom uglavnom će se pojačano linjati ukoliko postoji neko oboljenje. Neretko se dešava da se na koži pojave i ranice koje se najčešće otkriju prilikom šišanja. Takođe, životinje s dugom dlakom u većem su riziku od dobijanja buva i larvi parazita koje se uspešno kriju ispod duge, guste dlake. Buve i paraziti dodatno oštećuju kožu (i mogu uzrokovati i druga, teža oboljenja) jer se hrane krvlju psa ili mačke. Stvaraju ranice, infekcije, a u ponekim slučajevima mogu dovesti i do sepse i smrti ljubimca. Ukoliko je reč o ozbiljnijem kožnom oboljenju (ili infekciji), psa ili mačku bi obavezno trebalo odvesti i veterinaru specijalisti dermatologije – napominje ova američka profesorka.

Još jedan važan činilac uredne higijene vašeg psa ili mačke je redovno čišćenje njihovih ušiju. Možda niste znali, kaže dr Dizel, ali higijena ušiju jednako je važna kao i čistoća kože i dlake.

  • Uvek savetujem da se uši redovno čiste i to uz pomoć štapića za uši od kvalitetne vate i posebnih rastvora za higijenu ušiju koje će vam prepisati vaš veterinar. Sipajte malo rastvora u ušni kanal vašeg mezimca i blago masirajte njegove uši kako bi rastvor prodro što dalje u kanal. Štapiće za uši koristite samo kako biste uklonili višak tečnosti oko kanala, nakon što vaš mezimac protrese glavu. Baš kao i kod ljudi, čišćenje ušnog kanala štapićim može oštetiti sluh vašeg mezimca i to nikada ne činite – napominje dr Dizel.

Pročitajte još: PSA UHO BOLI NAJVIŠE – NE IGNORIŠITE PRVE SIMPTOME

Problemi s ušima najčešće se manifestuju češanjem ili trljanjem ušiju šapama, ili trljanjem uha o nameštaj. Takođe, često se javlja crvenilo uha, iscedak i neprijatan miris.

  • Tokom leta na zdravlje ušiju naročito obratite pažnju kod pasa koji vole vodu i plivanje – naglašava Dizelova.

Ukoliko vam je potreban savet ili pomoć u održavanju higijene vašeg psa ili mačke, obratite se svom veterinaru. Održavajte redovno higijenu vašeg mezimca, jer baš kao i kod ljudi – čistoća je pola zdravlja.

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *