psi i gubljenje kalorija

Koliko kalorija dnevno možete da sagorite u druženju sa psom

Već mnogo puta pisali smo koliko blagotvorno mezimci utiču na naše zdravlje, jednako fizičko i psihičko. Ovog puta predstavljamo vam rezultate istraživanja kad je reč o tome koliko zapravo kalorija gubimo svakog dana u omiljenim aktivnostima s najboljim četvoronožnim prijateljima.

 

 

Ukoliko ste lenji za teretanu i ne želite da se baš mnogo mučite kako biste ovog leta bili fit (a svi smo tokom zime nabacili koji kilogram), obradovaćemo vas predlogom da više vremena provedenog s vašim psom može da učini čuda za liniju! A krenulo je i lepo vreme, tako da ne časite časa – već pravac na livadu! U šumu, u prirodu!

Evo koliko kalorija ćete gubiti tokom druženja, šetnje i igre s vašim mezimcem:

Šetnja (120 kalorija za 30 minuta). Koliko ćete vremena provesti u šetnji sa psom zavisi pre svega od toga koliko je vaš pas aktivan, kao i od kraja u kom živite (da li u blizini imate prostora za šetnju – šumu, kej, parkove, livadu, živite u kući s prostranim dvorištem ili živite u centru grada). Bilo kako bilo, vlasnici pasa prosečno u šetnji s psom provedu dva puta po 15 minuta tokom dana, tako da ćete svakog dana sigurno sagoreti 120 kalorija (minimalno).

Šetnja plažom (150 kalorija za 30 minuta). Ako na letovanje idete s mezimcem, uvedite kao obaveznu šetnju plažom rano ujutru i uveče kad zađe sunce. Gubićete više kalorija nego u gradskoj šetnji.

Šetnja šumom ili planinska šetnja (220 kalorija za 30 minuta). Ako više volite planinu ili selo od plaže, a svog mezimca vodite sa sobom, ne samo da će on uživati u „pentranju“ i hodanju prirodom, već ćete i vi gubiti kalorije. I kilograme. Ukoliko se odlučite za neki ozbiljniji uspon, troćićete čak i do 300 kalorija dok se penjete ka vrhu.

Igra dobacivanja s loptom, štapom, frizbijem (200 kalorija za 30 minuta). Ali naravno, ovo ne znači da stojite u mestu i da vaš pas uradi sav posao. Trčite s njim i za njim, neka vas pas juri, iskoristite boravak napolju za ozbiljnu fizičku aktivnost. Bićete preporođeni, vaš pas će uživati, a vi ćete ujedno gubiti kalorije.

Vučenje konopca (50 kalorija za 20 minuta). Nema psa koji ne obožava da se s vama „nateže“ oko konopca, omiljene igračke, trake…. I vaš pas će uživati, a vi se potrudite da ne odustanete, već se ozbiljno nadmećite s mezimcem ko je jači 🙂

Kupanje psa (50 kalorija za 20 minuta). Trljam, trljam sve se puši! Možda o tome ne razmišljate, ali kupanje psa je odlična fizička aktivnost i sjajan način da izgubite kalorije. A rezultat – čist, paperjast i srećan pas. A vama – tanji struk. Idealno, ili što bi Englezi rekli: win-win situacija 🙂

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *