komunikacija

Kako da protumačite najčešće „pseće signale“

Iako naši mezimci svakodnevno komuniciraju s nama na svom, „psećem“ jeziku, često se zbunimo i ne znamo šta nam tačno poručuju. Evo šta kažu stručnjaci za ponašanje pasa.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Donosi vam predmete – pas vam donosi olovku, papuču, svoju omiljenu igračku ili neki drugi predmet koji nađe u kući ili dvorištu? Razlog je vrlo jednostavan – uručuje vam poklon 🙂

Spava na vašem krevetu – mnogi psi vole da se rašire po vašem krevetu, a vas da „zgusnu“ u ćošak. Ovo je znak da vas pas mnooogo voli i da ne želi da se odvaja od vas ni tokom noći.

Sedi na vašim nogama – kad pas sedne na vaše noge tako zapravo svima daje do znanja da ste vi deo njegovog čopora. Budite ponosni! Ako je vaš pas inače malo povučen i plašljiv, ovo znači da vam veruje i da želi vašu zaštitu.

Drži jednu šapu u vazduhu dok stoji – ovo znači da je vaš ljubimac jako koncentrisan. Psi to često rade kada imaju neku genijalnu ideju pa o njoj detaljno razmišljaju.

Često zevanje – zevanje kod pasa znači isto što i kod ljudi – umorni su ili im je jako, jaaaako dosadno. Nemojte zaboraviti da je zevanje “zarazno”. Ako počnete zevati pred psom, velike su šanse da će i on početi.

Uništava nameštaj i razbacuje stvari po kući – jeste li se ikada vratili kući i videli da je vaš pas napravio pravi haos? Stručnjaci kažu – sami ste krivi. Na ovaj način psi komuniciraju sa svojim vlasnicima. Žele vam reći da se osećaju loše kada dugo ostanu sami. Jedno od rešenja su češće šetnje.

Naslanja se na vašu nogu – kada ovo rade, to najčešće znači da žele vašu pažnju i žele da im posvetite malo vremena. Igrajte se s njima, mazite ih i odmah će se osećati bolje.

Spuštanje glave i skupljanje – kada ovo rade, to obično znači da se osećaju nesigurno i da žele biti neprimetni. Verovatno ih je nešto uplašilo i treba im vaša podrška.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *