hleb

Ove namirnice nemojte nikada davati psu

Svaki odgovorni vlasnik psa sigurno se već dobro uputio u pravila ishrane svog mezimca, ali nikad nije zgoreg ponoviti koje to namirnice nikada ne bi trebalo da date svom psu.

 

Prema rečima veterinara i nutricionista za pse svom mezimcu nemojte davati:

  1. Grožđe – nikada ga nemojte dati psu ma koliko vas bolećivo gledao i uporno “prosio” bar za jedno zrno. Možda niste znali ali utvrđeno je da grožđe može uzrokovati prestanak rada bubrega kod pasa, pa čak i do smrti mezimca.
  2. Hleb – kvasac u hlebu može dovesti do širenja želuca i ozbiljnih gastrontestinalnih tegoba, a moguće je i trovanje etanolom kao posledica fermentacije kvasca u stomaku. Čak i dva sata nakon jedenja hleba, može doći do trovanja.
  3. Izbegavajte mlečne proizvode, jer baš kao i mnogi ljudi, i veliki broj pasa netolerantan je na laktozu iz mleka, sladoleda…
  4. Luk – ni slučajno! Da li ste znali da luk u organizmu psa može ozbiljno da ugrozi crvena krvna zrnca?
  5. Kukuruz – veterinari upozoravaju da se veliki broj pasa ugušio kad su uspeli da ugrabe klipove kukuruza, pa je bolje da ga izbegavate.

Dozvoljeno ali uz oprez:

  1. Avokado – s vremena na vreme svom psu možete dati malo ovog ukusnog voća, ali nemojte preterivati jer može izazvati smetnje u gastrointestinalnom sistemu vašeg mezimca (nikada mu ne dajte da pojede ceo avokado).
  2. Lubenica – veoma je osvežavajuća i prijaće vašem mezimcu tokom leta, ali obavezno očistite sve koštice jer one mogu potpuno blokirati varenje vašem psu.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *