spavanje psi

Položaj u kom spava govori mnogo o vašem mezimcu

Svaki vlasnik psa zna da njihov ljubimac ima složenu ličnost i najrazličitije načine da je iskaže.  Od mahanja repićem do cviljenja, sve ima svoje značenje. Ipak, postoje neke značajne stvari koje možemo istraživati kako bismo saznali više o ličnosti i navikama našeg psa, kažu stručnjaci.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Položaj u kojem vaš ljubimac spava je jedna od njih. Vrlo je zanimljivo da psi koji žive napolju i oni koji većinu vremena provode u zatvorenom zauzimaju sasvim različite položaje dok spavaju. Položaji su za svakog psa različiti.

Luckaste nogice

Iako ovaj položaj izgleda pomalo čudno, to nije nikakav razlog za brigu. To samo znači da su vrlo sigurni u sebe i samopouzdani te se dobro osjećaju u svom domu. Spavanje na leđima je jedan od položaja u kojem su najranjiviji i to mnogo govori o poverenju prema vama. Ovi su psi obično vrlo opušteni i nezavisni.

Kao Supermen

Mnogi psi vole da spavaju na stomaku, a najslađi među njima su “Supermeni”. S ispruženim nogama i glavom koja leži na tlu izgledaju kao da lete kroz vazduh. Ovaj položaj psima olakšava ustajanje i kretanje kada ih zovete ili kada se probude. Psi koji vole ovaj položaj su vrlo živahni i motivisani.

Sklupčan kao lisica

Ovo je verojatno najčešći položaj. Šape su udobno skrivene ispod njihovog tela, a rep je obmotan oko tela sve do lica. Na ovaj način pas održava svoju telesnu temperaturu i štiti udove, lice, grlo i sve vitalne organe. Psi koji spavaju u ovom položaju su nežni, opušteni i raspoloženi.

Na strani

Ovaj položaj vole mnogi psi jer je miran i pruža odmor. Ako vaš pas ovako spava, to znači da se oseća vrlo ugodno u svom okruženju i da je siguran u sebe, nije prezahtevan. Oseća se odlično u vašem društvu i neizmerno vam veruje. Ovi su psi takođe i vrlo odani.

“Onesvešćen”

Mnogi psi koji spavaju na zatvorenom zauzmu ovakav položaj. Pas koji leži na ledima se želi što brže ohladiti. Psi koji su trošili mnogo energije tokom dana pregreju se te preferiraju spavati u ovom položaju. Srećni i opušteni psi vrlo često podignu noge u zrak dok spavaju. Ovi psi su vrlo sigurni u sebe i prilagodljivi.

Savijenog stomaka

Psi koji spavaju u ovom položaju nisu toliko opušteni, jer su im mišići još uvek prenapeti i ne dopuštaju im prelazak u REM fazu sna. No, ne brinite – to ne znači da vaš pas nije opušten. Obično se radi o vrlo energičnom psu, raspoloženom za avanture i zabavu u svako doba! Ovakvi psi su vrlo često plahi, nežni i pomalo sramežljiv.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *