vaspitacica Ana, mama Jasna i malisani

A od mališana… kućica za pse

Deca iz beogradskog vrtića Baby Palace Anđela na radionici su napravili kućicu za pse i donirali je Veterini Beograd, u kojoj su se tokom zime za nama ogrejale kuce koje čekaju dom.

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Privatna arhiva

Mališani su često svesniji stvarnosti od odraslih, i imaju više razumevanja i osećaja za one kojima je pomoć potrebna. Takođe, njihova ljubav je bezuslovna, pa tako i ona prema psima.

U beogradskom vrtiću Baby Palace Anđela ustaljena je praksa da se nekoliko puta godišnje predstavljaju zanimanja roditelja. Pred Novu godinu red je došao i na Jasnu Miodragović, majku malenog Andrije koji je u grupi od 12 mališana uzrasta do pet godina. Jasna je veterinar, pa je za ovu prigodu uz pomoć vaspitačice Ane Marković mališanima pripremila zanimljivu radionicu – sklapali su kućicu za pse.

– Ana i ja smo želele da pse približimo deci, ali i da ih podstaknemo da zajedno učinimo dobro delo i sastavimo kućicu koja će nekom psu postati dom. Najpre smo imale ideju da napravimo kućicu od kartona, ali kako je neodrživa na kiši i snegu, rešili smo da ipak kupimo montažnu kuću, pa da zajedno sastavimo i ukrasimo njene delove – kaže Jasna za magazin Pas.

Na radionicu je dovela i psa Tedija, bradatog kolija kojim su se mališani oduševili, s obzirom na to da je prvi put pas došao u vrtić, pa veliku zahvalnost duguju direktoru ove predškolske ustanove koji je dozvolio ovu „čupavu” posetu. Uz sastavljanje kućice tog sunčanog dana naučili su i kako da prilaze psu, kako izgleda pregled, da li je istina da kuce svet vide crno-belo, i kako da prepoznaju da li je pas srećan, tužan, uznemiren ili prijateljski nastrojen.

– Moj sin Andrija je uz pomoć Tedija pokazivao drugarima kako se prilazi psu i kako ga treba maziti. Oduševila sam se njihovom zrelošću iako su mali, jer su mi postavljali prava i ozbiljna pitanja. Pre svega, Tedijevog vlasnika su najpre pitali da li smeju da ga pomaze. Nakon radionice su sva deca rekla da žele da budu veterinari kad porastu i to me je posebno obradovalo, jer bi deca trebalo da vole pse i brinu o njima. Našem prijatelju Tediju smo poklonili igračku i keksiće za pse kao znak zahvalnosti što je bio naš gost – kaže naša sagovornica.

Enciklopedija pasa

Takođe, Jasna im je mnogo govorila i o psima koji pomažu slepima i osobama s posebnim potrebama, predstavila im je i rasu bernandinac, poznatu po tome što na planinama traži ljude zatrpane lavinom. Govorila im je i o tome kako su mnogi psi požrtvovani članovi policije i vojske.

– Pričali smo i o tome koja sve čula poseduju psi, i koliko je njihovo čulo mirisa snažnije od našeg. Pomno su slušali i priču o njihovim instinktima, i kako zahvaljujući njima spasavaju ljude i pomažu im. Naravno, ova radionica nije mogla da protekne bez dirljive priče o Hačiku, čovekovom najboljem prijatelju. Vaspitačica i ja smo se našle pred pravim izazovom kad smo govorile o Lajki, jer su mališani želeli da znaju da li se bezbedno vratila iz svemira. Nismo mogle da im slomimo srca pa smo izrekle „belu laž” da je ona i dalje u svemiru na važnom zadatku. Bolje smo prošle sa Belkom i Strelkom po kojima je i sniman crtani film, o hrabrim svemirskim psima. Pošto u našoj grupi deca najviše vole da gledaju crtani film ”Patrolne šape”, o neustrašivim kucama koje pomažu ljudima u nevolji, onda sam im pokazivajući Enciklopediju pasa objasnila zašto su pojedine rase u tom crtanom filmu prikazane tako, kao npr. Čejs koji je nemački ovčar kao policajac ili dalmatinac Maršal kao vatrogasac – kaže naša sagovornica.

Kad su na radionici sastavili i ukrasili kućicu, mališani su bili oduševljeni idejom da je nekoj kuci poklone. Nakon predstavljanja Zakona o dobrobiti životinja koji kaže da svaka životinja ima prava na ”5 sloboda”, jer one mogu da osećaju stres, bol i patnju naša deca su htela da jednoj kuci omoguće barem jedno pravo i to pravo na svoje mesto za odmor.

Na kraju radionice, vaspitačica i mališani Jasni su otpevali pesmu „Av, av” uz uvežbanu koreografiju, i mama Jasnu doveli do suza svojom pažnjom. Kad su na radionici sastavili kućicu, mališani su sami došli na ideju da je nekome poklone nakon predstavljanja Zakona o dobrobiti životinja.

Mališani iz ovog vrtića su, naime, u Zakon uneli još jedan član – Sloboda od neudobnosti za kuce, pa su zato rešili da četvoronožnim drugarima poklone kućicu u kojoj će im biti udobno i prijatno. Jasna je kontaktirala s našom redakcijom i saglasili smo se da je najbolje da je doniraju Veterini Beograd, odnosno kucama u njihovom prihvatilištu koje će ovu kućicu napravljenu s puno ljubavi preseliti, nadamo se uskoro, u svoj novi dom.

– Za nas je ovo veliki poklon od, da ih tako nazovemo, malih ljudi. Divno je kad već u tom uzrastu deca prepoznaju važnost zajedničkog života sa životinjama. Zahvalni smo svima čija je ovo ideja bila i koji su je zajedno, uz dečju pomoć, i realizovali. Ovu kućicu će koristiti neke od brojnih napuštenih kuca koje žive u našim prihvatilištima, a koje su se u većini slučajeva tu našle zbog neodgovornog vlasništva. Zato i koristimo ovu priliku da još jednom naglasimo koliko je važno biti odgovoran vlasnik i koliko je humano usvajati napuštene pse, kako bismo na taj način smanjili njihov broj na ulicama naše prestonice. Siguran sam da će deca iz vrtića Baby Palace Anđela sutra biti odgovorni vlasnici, kad im vi kao vaspitači, a i njihovi roditelji (znam da je ideja potekla od jednog od njih) dajete na ovaj način pravi primer kako voleti, čuvati i biti human prema našim najboljim prijateljima – kucama. Hvala vam u ime JKP Veterine Beograd – zahvalio je dr Budimir Grubić, direktor ove ustanove.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *