dominantna sapa

Da li psi i mačke mogu biti levoruki ili desnoruki?

Možda ste se nekada zapitali da li mace i kuce, poput ljudi, više koriste levu ili desnu šapu. I da li su s jednom od njih spretniji. Nauka nam daje odgovor.

 

Psi i mačke imaju dominantnu šapu, baš kao što je kod ljudi to desna ili leva ruka. Kako biste saznali koja šapa je dominantnija kod vašeg ljubimca, sprovedite jednostavan test. Samo sačekajte i gledajte kojom će vas šapom dotaći vaš mezimac kad nešto traži od vas, ili kojom će šapom krenuti ka vratima, lopti ili omiljenoj igrački. Takođe, pouzdan način da odredite dominantnu šapu vašeg mezimca je i onaj da posmatrate kojom šapom uvek kreće napred.

Mnoge kuce i mace posobne su, međutim, i da se služe s obe šape jednako dobro. Naučnici su tokom prethodnih godina sproveli niz studija na ovu temu. Bavili su se između ostalog i pitanjem da li su neke rase predodređene da se služe levom ili desnom šapom kao dominantnom, kao i razlikama u polu kad je reč o ovom pitanju. Jedino što su uspeli da s izvesnom sigurnošću potvrde bilo je da mužjaci kod pasa češće imaju levu dominantnu šapu. Kod mačaka je potvrđeno da ženke češće koriste desnu šapu.

U američkoj studiji iz 2006. godine utvrđeno je takođe da psi koji podjednako koriste levu i desnu šapu intenzivnije reaguju na buku, poput grmljavine ili pirotehničkih sredstava. Ovo saznanje umnogome je pomoglo dreserima i trenerima policijskih i vojnih pasa koji su u radu okruženi bukom, naročito oni psi koji su angažovani na pronalaženju eksploziva.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *