pas i poslastice

Nauka: Psi tačno znaju kako da dobiju šta žele

Vaši ljubimci mogu biti podmukli manipulatori ako požele da od vas dobiju nešto, kaže Marijan Eberlajn, naučnica koja proučava kognitivne sposobnosti pasa na Univerzitetu u Cirihu.

 

 

Izvor: B92.net/ljubimac, New scientist

Eberlajnova je želela da testira sposobnost životinja da se služe prevarom kako bi dobile ono što žele. Tu ideju je dobila posmatrajući svoje pse, od kojih se jedan povremeno pretvarao da vidi nešto zanimljivo u dvorištu, kako bi drugog prevario da ustane i prepusti mu najbolje mesto za spavanje.

  • To se često dešava, ali nije proučavano – rekla je ova naučnica.

Kako bi proverila da li će psi tako postupati i prema ljudima, Eberlajn i njene kolege uparili su dva psa s ljudima od kojih jedan uvek daje poslastice za pse, a drugi ih zadržava.

Kad su psi naučili od kog čoveka mogu da očekuju najlepši zalogaj, dobili su priliku da svakog od partnera odvedu do jedne od tri kutije u kojima je bila ili sočna kobasica ili suv keks za pse ili ništa od toga, a posle toga da prošetaju sa svojim vlasnicima do kutije iz koje žele da dobiju poslasticu.

Oni su, dakle, imali priliku da “škrtog” partnera zavaraju i pokažu im praznu kutiju, a onda svog vlasnika povedu do sočne kobasice i uživaju u ukusnom zalogaju. Baš to su i učinili.

Posle dva dana testiranja, psi su vodili partnera koji im je davao slatkiše pravo do kutije sa kobasicom, dok su “škrtici” pokazivali praznu kutiju.

  • Pokazali su impresivnu fleksibilnost u ponašanju – kaže Eberlajn. – Oni se ne drže samo pravila, nego razmišljaju o mogućnostima. Iznenadilo me je i to što psi veoma brzo uspevaju da otkriju optimalnu formulu ponašanja.

Neki su od samog početka “škrticu” vodili do prazne kutije i uvek su uspevali da dobiju najviše poslastica.

  • Brzo su shvatili razliku između partnera. Nije bilo potrebno da dodatno uče. Nekim životinjama, poput majmuna, potrebno je mnogo ponavljanja da nauče sličnu lekciju – kaže Eberlajn.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *