Kućni ljubimci lekoviti za seniore

Mnoge starije osobe žive same, pa je prisustvo kućnog ljubimca u njihovom domu višestruko korisno kako za njihovo psihičko, tako i za fizičko zdravlje.

 

 

Piše: dr Irena Dželetović Milošević, rukovodilac Kancelarije za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za magazin Pas

Možda niste znali, ali ljubimci smanjuju stres, povišen krvni pritisak, poboljšavaju društvene odnose, fizički aktiviraju i pomažu seniorima da nauče nešto novo, jer briga o životinji zahteva pregršt informacija.

Kancelarija za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd ima za cilj da unapredi kvalitet života starijih osoba i zato vam kao rukovodilac Kancelarije, ali i iz ličnog iskustva vlasnika i velikog ljubitelja pasa, preporučujem da svoje zdravlje unapredite baš druženjem s kućnim ljubimcem.

Kad je reč o mentalnom zdravlju, starije osobe će se zbog svog kućnog ljubimca potruditi da što više saznaju o rasi, nezi, zdravlju, tražiće odgovore na svoja pitanja i to će ih održavati mentalno zainteresovanima, što je veoma važno. Takođe, naučno je dokazano da kućni ljubimci mogu umanjiti depresiju i usamljenost. Zato je pas idealan cimer, jer on živi u sadašnjem trenutku i ne brine o sutrašnjici koja zabrinjava starije osobe. Uz svog psa, i stariji vlasnici žive život za ovaj trenutak, za danas.

Psi donose mnogo radosti i veselja, jer u njihovom društvu nikada niste sami, a uz to ste i voljeni. Takođe, dokazano je da psi povoljno utiču i na proces pamćenja tako što se stariji fokusiraju na drugo živo biće, osim samo na svoje zdravstveno stanje i negativna osećanja prema starenju.

Udomljavanje nezbrinutih starijih ljubimaca takođe može doprineti dobrobiti i sreći starijih vlasnika, kako zbog humanosti tako i zbog radosti i odgovornosti koju sa sobom nosi briga o napuštenoj životinji.

Kad se odlučite za kućnog ljubimca razmislite o:

  • Trebalo bi naći pravog ljubimca za pravog vlasnika, jer svako stari na svoj, individualni način. Pas u život unosi velike promene. Ako ih ne želite, možda kuca nije za vas.
  • Prilikom izbora bi trebalo uzeti u obzir da li je ovo prvi ljubimac o kome brinete ili ste ranije već imali to iskustvo.
  • Ukoliko postoje neka fizička ograničenja, starije osobe bi prilikom izbora kućnog ljubimca trebalo da razmisle o mački, ptici ili malom kućnom psu.
  • Za starije je važno i kog je uzrasta kućni ljubimac. Štene zahteva mnogo angažovanja, pa nije preporuka za starije osobe.
  • Trebalo bi uzeti u obzir i temperament potencijalnog ljubimca, da li ćete biti kompatibilni.
  • Ukoliko se pitate da li bi trebalo da imate više od jednog kućnog ljubimca, savet je da se zadržite na jednom. Za stariju osobu je to pravi broj.
  • Trebalo bi da u obzir uzmete i troškove – hrana, vakcine, posete veterinaru. Ne uzimajte ljubimca ukoliko to predstavlja veliki finansijski izazov za vas.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *