akcija spasavanja

Animal Rescue Serbia: Akcija za spas života

Posle devetočasovne borbe volonteri “Animal Rescue Serbia” (ARS) krajem prošle godine sa dubine od 12 metara spasili su zaglavljeno kučence. Štene je imalo sreće, a danas ima porodicu i topli dom.

 

 

Izvor: magazin Pas, Foto: ARS

Spasioci organizacije “Animal Rescue Serbia” (ARS) krajem prošle godine zadivili su Srbiju. Posle višečasovne borbe, izuzetnom snagom i upornošću njihova ekipa spasila je štene upalo u jamu duboku čak 12 metara. Život preslatkog psetanca otrgnut je iz šaka smrti, zahvaljujući entuzijazmu i energiji volontera ove organizacije i njihovih prijatelja.

Bio je uobičajen dan, prohladan i tmuran, kada je ARS dobio iznenadni poziv.

“Molim Vas pomozite. Štene je u jami. Neprekidno civili. Pokušali smo da ga izvučemo sami, ali nemoguće je. Samo vi možete da nam pomognete”, drhtavim glasom objašnjavao je jedan žitelj beogradskog naselja Mirijevo.

Za aktiviste ARS nije bilo mnogo dileme. Alarmirali su svoju ekupu, spakovali opremu i krenuli. Iako su stekli ozbiljno iskustvo u spašavanju životinja, po dolasku u Mirijevo bili su zatečeni – štene je zapalo u duboki otvor u zemlji. Nije moglo čak ni da se vidi, a njegova pozicija određena je po cviljenju.

“Spasilačku akciju smo počeli oko 17 časova i trajala je celu noć”, objašnjava Aleksandar Gavrić iz ARS-a. “Rupa je bila duboka oko 12 metara, a kuca je bila zaglavljena na sredini. Sve vreme je pretila opasnost da se obruši tlo i potpuno zatrpa štene. Jedini način da se izbavi bilo je kopanje, kako bi ga oslobodili pritiska i izvukli na površinu. Pokušali smo da ga „upecamo“ za zadnje noge, ali se štenac od straha samo još više skupio i nakon nekoliko pokušaja shvatili smo da u strahu može da se pomeri i padne dalje, u ambis, iz kog ne bi bilo šanse da ga izvadimo”.

ARC

Drama je trajala tokom cele noći. Po mraku i hladnoći, momci i devojke su radili bez predaha. Jedni su kopali, drugi izvlačili zemlju, treći držali improvizovanu rasvetu. Devet časova kasnije ruka spasioca prihvatila je ugroženog psa.

“Muško štene, tek nešto veće od mačke izvadili smo u poslednjem trenutku. Bukvalno se borilo za život. U akciji je učestvovalo osam muških pomagača i jedna devojka, i još nekoliko volontera koji su držali svetlo i pomagali. Radovali smo se kao deca“, kaže Gavrić.

9 sati trajalo je spasavanje šteneta

12 metara duboka je rupa u koju je upalo štene

9 spasilaca učetvovalo je u akciji

 Mali izbavljenik, međutim, bio je u veoma teškom stanju.

“Štene smo odveli kod našeg veterinara koji ga je pregledao i dao sve od sebe da uspostavi vitalne funkcije. Temperatura mu je toliko pala da termometar nije mogao da je registruje. Tek posle četiri merenja je imao 32,7, što je ispod svake granice normale. Velikim požrtvovanjem i veštinom našeg veterinara mališa je reanimiran i vraćen u život“ – kaže naš sagovornik.

Izbavljeno štene sledećih nekoliko dana bilo je na oporavku kod jedne od volonterki ARS-a. Konačno je bio u stabilnom stanju. Počeo je da hoda i jede. Ubrzo zatim pronađen mu je i dom, gde će nastaviti svoj život.

“Takav je život. U jednom trenutku bio je na ivici života i smrti, a svega koji dan kasnije postao je nečiji mezimac“ – kaže Gavrić.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *