delbef

Pse ne možete prevariti kada je reč o veličini porcije!

 

Istraživači italijanskog Univerziteta u Padovi sproveli su eksperiment u kojem su ispitivali da li psi reaguju na Delbefovu optičku varku. I došli do zaključka da se pse oči ne varaju!

Radi se o testu koji nosi ime po belgijskom filozofu, a suština je da se u krugovi identične veličine stave u prstenje različitog obima. U tom slučaju ljudi uglavnom ne mogu da procene da su dva unutrašnja kruga istog radijusa jer se radi o klasičnoj optičkoj varci. Uvereni smo da je krug u manjem prstenu uvek veći.

Uvereni smo i mi i drugi primati, ali ne i psi.

Da bi videli kako oni reaguju na ovu vizuelnu provokaciju, istraživači su posegli za istim alatkama koju se upotrebili i sa čimpanzama. U strogo kontrolisanim uslovima servirali su im različite porcije hrane na tanjirima identične veličine. Ponekad su oba tanjira bila velika, drugi put manja. Ali psi su svaki put birali tanjire na kojima je bilo više hrane.

Zatim su istraživači psima nudili jednake porcije hrane, ali na tacnama različite površine. Da psi nasedaju na optičke varke poput ljudi, i oni bi birali hranu na manjem tanjiru, jer nam se tako čini da dobijamo više, bez obzira što se radi o potpuno istoj količini hrane.

Ipak, psi su pokazali da je njima sasvim svejedno na kakvom je tanjiru hrana, da li je reč o malim ili velikim tacnama, što dokazuje da Delbefova iluzija ne utiče na njih kao što utiče na primate.

  • Samim tim što je ovaj eksperiment pokazao da su psi imuni da ovu vrstu optičke iluzije poljuljana su uverenja o razlikama izmedju primata i pasa, odnosno vreme je da se preispitaju mnoge predrasude o njihovom kognitivnom razvoju– zaključili su istraživači iz Padove.

Studija “Da li domaći psi (Canis lupus familiaris) uočavaju  Delbeufovu illuziju je objavljena u magazinu Animal Cognition.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *