azil nis

Dogodine azil za pse u Nišu?

 • Budžetom za 2017. godinu nisu planirana sredstva za izgradnju azila, ali ćemo ove godine pokušati da obezbedimo zemljište kako bi mogao da bude izgrađen naredne godine – rekao je gradski većnik Igor Vojinović.

 

 

Izvor: Beta

Vojinović je kazao da se traži način da se jedna lokacija na periferiji Niša, koja je sada u vlasništvu države, stavi u funkciju. Dodao je i da još uvek ne može da otkrije o kojoj lokaciji je reč.

 • Svi dosadašnji pokušaji grada da izgradi azil pali su u vodu, jer građani ne žele u svojoj blizini takav objekat – naglasio je Vojinović.

Grad Niš je, podsetio je Vojinović, i ove godine kao i prošle izdvojio sedam miliona dinara za rad Zoo službe JKP “Medijana”, odnosno za zbrinjavanje i sterilizaciju pasa lutalica u prihvatilištu na Gradskoj deponiji.

Predsednica Društva za zaštitu životinja Svetlana Dejanović Avramović smatra da bi azil trebalo da bude izgrađen, ali da on neće trajno rešiti problem pasa lutalica na Niškim lutalicama.

 • Za trajno rešenje tog problema potrebno je da grad svim vlasnicima ponudi besplatno čipovanje i sterilisanje pasa. Oni koji odbiju, morali bi da uplaćuju u budžet grada značajnu novčanu nadoknadu – istakla je Dejanović Avramović za Betu.

Ona je naglasila da bi komunalna inspekcija morala da rigorozno kontroliše čipovanje i sterilizaciju, i da kažnjava vlasnike koji pse prepuste ulici.

 • Svuda u svetu se tako rešava problem pasa lutalica. Mi ga predlažemo već deset godina. Da su nas poslušali ne bi sada imali toliko pasa na ulicama – rekla je Dejanović Avramović.

Prema njenim rečima, vlasnici pasa u Nišu svakoga dana ostave na ulici između 30 i 50 štenaca.

 • Izgradnjom azila bez popisivanja vlasničkih pasa, njihovog čipovanja i sterilisanja, za sedam do osam meseci ponovo bismo na ulicama imali veliki broj pasa lutalica.

Ona je dodala da bi na niškim ulicama bilo i mnogo više pasa, da dva privatna azila ne zbrinjavaju o svom trošku nekoliko stotina životinja.
1 koemntar za “Dogodine azil za pse u Nišu?

 1. demir

  Lokacija je verovatno ispod KPdoma prema selu Popovac.Tu je nekada bila sluzbena zatvorska odgajivacnica za zatvorske pse cuvare.
  Uglavnom su to bili sarplaninci i vucjaci. Oni su uvece obezbedjivali visoke zatvorske zidove sa unutrasnje strane.
  Samo prisustvo tih pasa ledio je krv u zilama svima u njihovoj blizini. Dok su oni cuvali niko nokada nije pobegao preko zida iz zatvora.
  Ta sluzba ne postoji bar 40 godina ali objekti nisu ruseni. Verovatno ce se i prosiriti jer prostor dozvoljava.
  Sama lokacija je izdvojena od naselja ali buka od laveza ce se sigurno prenositi kolometrima. Zato je potrebno ozbiljno razmisljati o takvim resenjima za duzi vremenski period.
  Predlozio bih da ta lokacija zaista bude u nekoj uvali van naseljenih mesta gde se lavez odnosno hor od nekoliko stotina pasa nece uopste cuti. Danasnje vreme i saobracaj stvaraju nesnosnu buku koja razbija psihu ljudima i stvara nam svima nervozu.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *