najveci psi

13 rasa koje od majušnih pufni narastu do pravih grdosija

Verovatno ćemo se svi saglasiti u stavu da je najlepši pas uvek štene, bez obzira koje je rase. I zaista, tako maleni i krhki, preslatki su i imamo instinktivni poriv da ih čuvamo, pazimo i mazimo. A onda, te malene grudve ozbiljno porastu.

 

 

Predstavljamo vam listu pasa grdosija koji rastu velikom brzinom i dostignu takvu veličinu da ne možemo verovati da su nekad bili maleni štenci.

 1. Škotski (jelenski) hrt – poznat kao škotski kraljevski pas u odraslom dobu teži između 43 i 49 kilograma, a visine je neverovatnih 76 centimetara.
 2. Irski vučji hrt – možda niste znali ali ova pasmina je zvanično najviša u psećem svetu. Odrasli mužjaci visine su od 81 do 86 centimetara! Prosečno teže oko 54 kilograma.
 3. Crni ruski terijer – mužjaci teže neverovatna 63 kilograma! Pre nego napune godinu dana štenci od malenih čupavih loptica postaju prave grdosije. Nastali su u sklopu programa sovjetske armije kao borbeni i psi čuvari.
 4. Doga – sa svega šest nedelja štenci doge mogu težiti više od devet kilograma. Svi znamo kako izgledaju ovi veliki psi kad dostignu punu zrelost, ali neka vas veličina ne zavara, oni su prave maze.
 5. Mastif – prema podacima, u istoriji ove rase su zabeleženi i psi koji su težili 100 kilograma. Veoma impresivno za jednog psa.
 6. Napuljski mastif – Ovaj snažni pas može težiti i do 68 kilograma, a dostiže visinu od 79 centimetara.
 7. Njufaundlender – ovi veliki, snažni i pufnasti psi odgajani su kao radni psi, a danas su pravi porodični zaštitnici, obožavatelji mališana i pravi mezimci svakog doma u kom se nalaze. Uprkos gabaritima, najviše vole da se maze i češkaju.
 8. Kane korso – nisu masivni kao drugi psi na listi, ali su veoma snažni i mišićavi. Mogu dostići težinu od oko 54 kilograma.
 9. Pirinejski planinski pas – ovi nežni divovi mogu dostići težinu od čak 72 kilograma ali su urnebesni jer gotovo nikada nisu svesni svoje veličine, pa će rado sedeti u krilu svojih vlasnika ili pokušati da se sklupčaju na mestima gde ni njihova šapa ne bi mogla da stane.
 10. Bernski planinski pas – veliki su, mekani i umiljati, kao plišane mede. Najbolji drugari za sklupčavanje, češkanje i dremanje. Iako ogroman, poznat je kao prava maza u psećem svetu, jedan od najdruželjubivijih pasa.
 11. Bernardinac – pas koji spasava planinare i skijaše zatrpane lavinom, ovaj pas heroj veliki je, masivan i mišićav pas. Može dostići visinu od 76 centimetara i težinu od 81 kilograma!
 12. Tibetanski mastif – poznati po tome što iako imaju gusto i veliko krzno, ovi psi se ne linjaju. Poznati su i po svojoj masivnosti, jer ovi psi bez problema mogu da teže 73 kilograma.
 13. Leonberger – poreklom iz nemačke nastao je po ugledu na lava. Njegovi tvorci sigurno su bili ponosni, jer ova kuca zaista podseća na lava, ali samo fizički, jer je zapravo veoma druželjubiv i pas privržen svojoj porodici.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *