dog-nose-hero

Superheroji: Psi mogu da nanjuše strah

Tako je, među ljudima decenijama kruže priče o tome da psi mogu da osete strah, i to nije ništa novo. Međutim, sada je ova teza i naučno potvrđena.

 

Psi imaju supermoći, a njihovo glavno oružje je – nos. Zato su kuce verni saputnici vojnika, policajaca, detektiva i mogu da otkriju begunce, zločine, drogu. Ali, to smo već znali. Ono što je novo jeste da su holandski naučnici nedavno dokazali da psi mogu da sa stoprocentnom sigurnošču nanjuše i strah.

Istraživači Elsevier kompanije iz Amsterdama, najvećeg svetskog snabdevača naučnih, tehničkih i medicinskih informacija (koje postoji od daleke 1880. godine) pokazali su da pas njuši različite mirise i stimuluse različitim nozdrvama.

U eksperimentu, naučnici su prikupljali mirise iz znoja pasa i ljudi. Neki uzorci su prikupljeni u trenucima kad su psi i ljudi bili pod stresom i uplašeni, a drugi nakon trenutaka sreće i ushićenja.

Naučnici su primetili da su psi konstantno desnom nozdrvom njušili mirise izolovanih i uplašenih pasa, dok su levom isključivo njušili znoj uplašenih ljudi. Kad se sledeći put uplašite ili zabrinete, obratite pažnju na vašu kucu. Sigurno će vas njušiti levom nozdrvom i tako znati kako se osećate.

Oni su zaista naši najbolji superheroji!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *