najzdraviji

Top lista: 10 najzdravijih pasa na svetu

Ukoliko želite da u svoj dom dovedete kucu, i trenutno ste u fazi razmišljanja koja pasmina vam najviše odgovara, razmislite dobro i o zdravlju rase koju želite. Mnoge pasmine imaju genetske predispozicije za teška oboljenja.

 

Zato vam priskačemo u pomoć i predstavljamo najzdravije rase na svetu, prema istraživanju Animal planet-a.

  1. Patuljasti pinč – ovaj preslatki pas prema podacima nema nijedan ozbiljni zdravstveni problem. Uz to je i jedan od najboljih izbora za kućnog ljubimca jer je pas malog rasta, veseo i razigran.
  2. Crveni gonič rakuna (Redbone Coonhound) – veseo i veran, ovaj pas poznat je u svetu i kao neprikosnoveni lovac i tragač. Ima karakter pravog lovačkog psa, aktivan je, energičan i potrebno mu je mnogo fizičke aktivnosti. Jedan je od najzdravijih rasa na svetu, pravi atleta.
  3. Poljski ravničarski ovčar – zdrav je kao dren, ali mu je potrebno mnogo fizičke aktivnosti kako bi bio srećan, dugovečan i aktivan u starijem dobu. Njegova gusta dlaka zahteva stalnu negu i posetu gruming salonima.
  4. Izraelski ovčar (Canaan) – uvek je na oprezu, odličan pas čuvar ogromne inteligencije. Na Bliskom Istoku žive hiljadama godina, pa i danas spadaju u najzdravije pasmine na svetu. Stručnjaci kažu da nema genetskih naslednih bolesti.
  5. Šiba inu – poreklom iz Japana, baš kao i stanovnici „Zemlje izlazećeg sunca“ poznat je po dobrom zdravlju i dugovečnosti. Nema većih zdravstvenih problema, osim što se kod pojedinih primeraka rase može javiti dislokacija kolena (čašice).
  6. Mali engleski hrt (Vipet) – poreklom iz Engleske, ovaj pas poznat je po svojoj brzini i agilnosti. Može da dostigne ubrzanje od čak 56 kilometara na čas. Veoma su zdravi ali u starijem dobu retki psi ove rase mogu imati problema sa sluhom.
  7. Kineski ćubasti pas – veoma je vitak i nije mu potrebno mnogo fizičke aktivnosti. Nemaju većih zdravstvenih problema, osim retkih dislokacija kolena.
  8. Border terijer – može živeti do 15 godina, snažnog je zdravlja tokom čitavog života, veoma je razigran i veseo. Mogu imati probleme s kukovima, ali veoma retko.
  9. Ruski hrt Barzoj – Izuzetan je lovački pas, a istovremeno graciozan. Jedino oboljenje koje ga u retkim slučajevima može zadesiti je torzija želuca.
  10. Saluki – jedna od drevnih pasmina, veoma je nežan i privržen vlasnicima, a istovremeno odličan lovac, poznat kao gonič gazela. Jedino zdravstveno oboljenje koje ga može zadesiti je kardiomiopatija (bolest miokarda srca).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *