psi u restoranu

U Džordžiji i psi mogu da jedu u restoranu

Veliko bravo za ovu američku državu! Mesecima su aktivisti za prava životinja, vlasnici i lobisti ulagali ogromne napore da se ovaj zakon usvoji. Krajem prošle godine Uprava za javno zdravlje ove države zvanično ga je podržala i usvojila.

 

 

Izvor: Fox news

Ova dozvola odnosi se na bašte restorana, gde je moguće da i psi uživaju u delikatesima, ispod stola, u svojim činijama. Takođe, obaveza vlasnika je da psi budu na povocu i onda bez problema mogu uživati u specijalitetima restorana u svim delovima ove savezne američke države.

I ranije je, mada krišom i mimo zakona, veliki broj restorana primao pse u bašte, ali uvek je postajala opasnost od kontrole sanitarne inspekcije.

  • Nikada nismo bili izričito protiv pasa u restoranima, ali bilo je potrebno vreme da pronađemo zdravstveno najbezbedniji model da se ova praksa ozakoni – istakao je Kris Kamnik, direktor Sektora za zaštitu životne sredine pri Upravi za javno zdravlje Džordžije.

Ugostitelji su prezadovoljni jer veliki broj vlasnika i njihovih pasa šetaju ulicama, ali do sad nisu bili u mogućnosti da sednu u baštu, odmore se i nešto prezalogaje.

  • Sigurni smo da ćemo nakon ove odluke imati više gostiju, a vlasnici pasa svakako će biti prezadovoljni što će moći da obeduju sa svojim psima – rekao je reporterima Fox news-a Erik Roberts, glavni kuvar najpopularnijeg španskog restorana „The Iberian Pig“ u Atlanti.

Ovakvi zakoni usvojeni su i u državama Njujork i Kalifornija. Kako to obično biva u SAD, i druge države krenule su njihovim stopama, ali s određenim varijacama. Tako je Merilend predvideo da restorani mogu puštati pse u bašte ali nakon što obaveste lokalne zdravstvene institucije i dobiju pismenu dozvolu. Kad je reč o Floridi, lokalne vlasti izdaju ove dozvole.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *