476714570

Savet: Ne „davite“ pse pričom

Jedna od najpoznatijih američkih trenera i dresera pasa Nikol Vajld nedavno je otkrila nekoliko korisnih trikova koji nam mogu pomoći da naši mezimci budu poslušniji.

 

 

Veliki broj vlasnika često se suočava s neposlušnošću pasa prilikom šetnje. Kuce su toliko zaokupljene igrom, trčanjem, njuškanjem… da deluje kao da uopšte ne slušaju naše komande, a mnogi vlasnici čak misle da ih psi namerno ignorišu.

Međutim, da li ste se nekad zapitali da je problem možda u vama? Iako nerado to priznaju, mnogi vlasnici prilikom šetnje s mezimcem neprekidno komentarišu njegove postupke i gotovo da ne zatvaraju usta. Na primer, mnogi izgovaraju rečenice poput – „Šta si to tamo nanjušio“, „Jao kako uživamo u ovom lepom danu“, „Vidi koliko drugara imaš za šetnju“…. i slično.

Valja naglasiti da psi mnogo više slušaju naš govor tela i da na njega pre reaguju nego na reči. Pogotovo kad nasumično izgovaramo rečenice koje našim psima ne znače ništa. Kad sledeći put krenete u šetnju, uradite eksperiment – izgovarajte samo komande i reči koje su vašem psu poznate, i to samo onda kada imaju smisla. Kad se pas udalji kažite mu „Dođi“, a ne – „Odmah da si se nacrtao ovamo“, jer ma koliko da je vama jasno šta želite, vaš pas zapravo nema pojma šta mu govorite. Još ako tom prilikom povisite ton, neće mu biti jasno šta je loše uradio.

Kad smanjite količinu reči i našim psima besmislenih rečenice koje ne razumeju (i koje često ne sadrže nijednu njima poznatu reč ili komandu), primetićete da će pre nego to i izgovorite znati da menjate pravac šetnje, ili da je vreme da se vratite natrag. Oni će to pročitate iz vašeg govora tela.

Obilato se služite i rukama dok vašem psu zadajete poznate komande ili ga usmeravate, tad će mu odmah biti jasno šta od njega tražite. Isto važi i u svakodnevnim situacijama u domu, kad izgovarate manje reči i kada ono što je važno kažete jasno i koristeći reči koje vaš pas poznaje i shvata, videćete da će biti znatno fokusiraniji kad mu se obratite, i da će gotovo stopostotno poslušati i učiniti ono što od njega tražite.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *