nove rase

Kinologija: Ovo su tri najnovije, poslednje priznate rase pasa

Sredinom februara u Njujorku, na jednoj od najvećih i najpoznatijih izložbi pasa u organizaciji Vestminsterskog kinološkog društva, prvi put će se pojaviti tri relativno nove rase pasa – pumi, slugi i američki bezdlaki terijer.

 

 

Najavom pojavljivanja na izložbi, američko kinološko društvo obavestilo je jasvnost da su ove tri pasmine, relativno nove u svetu, i zvanično priznate kao nove rase pasa. Sigurni smo da će u godinama pred nama osvojiti srca ljubitelja pasa širom sveta.

Zato vam predstavljamo ova tri prelepa psa i ko zna, možda će baš puli, slugi ili bezdlaki terijer postati vaš novi ljubimac:

Pumi

Poreklom iz Mađarske, ovo je pas srednje veličine, poznat po neverovatnoj agilnosti. Uzgajan je da bude pastirski pas i stoku drži na okupu. S obzirom na to da brine o stadu, ovaj pas poznat je po svojoj inteligenciji, veoma brzo uči, i uživa u fizičkoj aktivnosti. Uvek je upućen u sva dešavanja u svom okruženju, na njih reaguje instinktivno, a vlasnicima se savetuje da pumiju svakog dana obezbede fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju kako bi njihov mezimac bio srećan i zdrav. Imaju gusto, kovrdžavo krzno koje bi trebalo četkati jedanput u dve do tri nedelje i ova pasmina zahteva nešto češće kupanje. Odličan je izbor za aktivne i porodice koji veliki deo vremena provode napolju.

ap_16167693482190

 

Slugi

Ovaj hrt je srednje veličine, s prelepom, mekanom dlakom, izrazito atletske građe. Ovo je jedna od drevnih rasa pasa, sačuvana još samo na severu Afrike gde je gaje zbog lova, brzine, velike agilnosti i izdržljivosti, jer može hodati i trčati miljama. Plemenitog izgleda, ovaj pas deluje pomalo rezervisano, s melanholičnim izgledom lica. Trebalo bi ih na vreme naučiti na povodac i bilo bi idealno da borave u prostranom ali ograđenom dvorištu s obzirom na to da će zbog izraženog instinkta lovca juriti za svim životinjama koje ugleda. Njihovo mekano krzno trebalo bi četkati jedanput nedeljno.

Sloughi

Američki bezdlaki terijer

Veoma energičan, znatiželjan, inteligentan i pas koji je uvek uzbunjen i na oprezu. Spada u manje do srednje pasmine. Preci ove pasmine uzgajani su za lov na pacove i druge glodare, pa je i danas ova rasa poznata po velikoj agilnosti, brzini i odličnim rezultatima u lovu i na agiliti poligonima. Još uvek se pojavljuju u dve varijante – potpuno bez dlake i sa dlakom, ali je verovatnije (zbog recesivnog gena koji nose), da će najveći broj pasa ove rase biti potpuno bez dlake. Zato su poznati kao psi idealni za osobe koje pate od alergije na životinjsku dlaku.

Americki bezdlaki terijer

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *