kupanje

Savet: Pripremite psa za kupanje i šišanje

 

Ima pasa koji uživaju u kadi i koji čak iz nje ne žele da izađu posle kupanja. Međutim, čini se da je više onih koji održavanje higijene baš i ne vole. Pre svega, ne vole vodu.

 

Zato vam dajemo nekoliko korisnih saveta kako da svoje kuce pripremite za kupanje ili šišanje.

  1. Pripremite svog psa. Najbolji način je mentalna priprema. Pre kupanja uživajte u njegovim omiljenim aktivnostima – igri ili maženju. Takođe, intenzivna fizička aktivnost koja će vašeg psa umoriti poput bacanja lopte ili duge šetnje, odličan je način da ga opustite i umirite.
  2. Pre odlaska na šišanje, ili pre skraćivanja noktiju i kupanja, a vaš pas će znati šta ga čeka ma koliko se trudili da to svojim ponašanjem prikrijete, mazite ga i češkajte po stomaku i dajte mu „ekstra ljubavi“, kako biste ga opustili i smirili.
  3. Budite brzi i efikasni. To međutim nikako ne znači da bi trebalo da budete pod stresom i da u brzini nenamerno povredite psa (dok mu sečete nokte ili ga kupate). Ali, imajte na umu da vaš pas želi da se te aktivnosti što pre završe. Pre nego „zaronite“ u kadu ili uzmete makazice, osmislite tačan plan i raspored koraka kako bi ceo proces trajao što kraće. A nakon toga, posvetite svom psu pažnju, mazite ga, češkajte, igrajte se s njim kako bi ovo iskustvo što pre zaboravio.
  4. Ko je dobar dečko? Ako je moguće, budite uz vašeg psa tokom šišanja, a kod kuće u kupatilu ga stalno ohrabrujte i govorite mu ono što najviše želi da čuje. Prijateljski glas je uvek dobrodošao kada su stresne situacije u pitanju.
  5. I na kraju poslastice. Ništa neće učiniti da vaš pas zaboravi na stres kao ukusna, njemu omiljena poslastica ili grickalica.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *