stock-photo-jack-russell-puppy-31955764

5 stvari koje možda još niste čuli o psima

Mislili ste da dobro poznajete svog malog ljubimca? Razmislite još jednom. Iako “drugujemo” sa njima već hiljadama godina, neke stvari su nam ostale skrivene.

 

Izvor: Životinje.rs

Godinama su tu uz nas, prate nas, vole, čuvaju, zabavljaju. Pas je zaista čovekov najbolji prijatelj, a prijatelje, kako se navodi na portalu lifepressmagazin.com moramo dobro upoznati. Predstavljamo vam 5 stvari zbog kojih ćete ih možda još više ceniti:

  1. Iste bolesti

Psi su nam, s jedne strane, mnogo slični. Čak delimo i neke bolesti. Osim sličnih zdravstvenih poremećaja, psi na žalost mogu oboleti i od raka. Istraživanja pokazuju da čak šest miliona pasa godišnje dobije ovu bolest.

  1. Dijagnoza

Ova njihova “sposobnost” već je dobro poznata. Da li je to do povezanosti sa vlasnikom ili posledica nekog njihovog posebnog istančanog čula ne zna se, ali psi mogu da osete kada smo bolesni, posebno kada su u pitanju rak, dijabetes ili epilepsija. Takođe, oni mogu biti dresirani da namirišu rak pluća, dojki, kože, bešike i prostate. Zanimljivo je da psi mogu i do 45 minuta ranije da namirišu epileptični napad.

  1. Pametnice

U Asocijaciji psihologa u Americi je pre četiri godine obavljeno istraživanje koje je otkrilo da psi mogu biti pametni poput bebe od dve godine. Neke rase mogu da razumeju i do 200 reči, a među najveće “pametnice” spadaju border koliji, a slede ih pudlice, ovčari, zlatni retriveri i dobermani.

  1. Zavist i krivica

Naučnici su dokazali da psi znaju kada smo nefer prema njima. Brzo shvataju i reaguju kada su lošije tretirani u odnosu na druge pse. Međutim, iako vam se čini da vaši prekori imaju efekta, grešite – psi ne osećaju krivicu.

  1. Različitosti

Najveća raznolikost vrsta, od svih sisara, prisutna je kod pasa. Zbog toga su dragoceni genetičarima, koji upoređujući vrste psa posmatraju načine rada gena i specifičnosti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *