medved

Da li će medvedica Goca videti svoju senku?

Medvedi u Zoološkom vrtu u Jagodini, nisu jutros, na Sretenje, videli svoju senku, što po narodnom verovanju znači da je uskoro kraj zimi. Međutim, to nije pouzdan znak, jer medvedi u ZOO vrtovima i ne spavaju zimski san za razliku od svojih rođaka u divljini, objasnio je Tanjugu veterinar u ZOO vrtu Vladimir Jovanović.

 

Izvor: B92.net, Tanjug, Beta

U ZOO vrtu u Jagodini ima pet medveda, mrki medevedi i tibetnaski ogrličar, i jutros su svi bili bdeni, tumarali su kavazima “tražeći valjda svoju senku”. Nisu je videli od magle.

“Meteorološku procenu” će dati i mečka Gordana, stanovnica beogradskog Zoološkog vrta.

Goca će svojim ponašajnem predskazati da li će građani Srbije kao i stanovnici SAD, po prognozama njihovog nadaleko čuvenog mrmota Fila, na lepše vreme čekati još šest nedelja ili će ono stići brže nego što očekujemo.

Danas bi Goca, na Sretenje, kada se po narodnom verovanju sreću zima i proleće, “oko polovine dana” trebalo da izađe iz brloga i potraži hranu, jer se zima bliži kraju, rekli su Beti u Beo Zoo vrtu.

Ako danas bude sunčan dan i Goca se po izlasku iz jazbine uplaši svoje senke, pa se vrati nazad, verovanje kaže da će zima potrajati još šest nedelja, u suprotnom proleće će stići brže nego što očekujemo.

Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže “Sretenje obretenje”.

Veterinari Zoo Vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja ali da je za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *