Nauka: Na koje nas sve načine psi čine boljim i zdravijim

Prednosti držanja kućnih ljubimaca su nebrojani. Od fizičke spremnosti, boljeg zdravlja, osećanja sreće….

 

Izvor: Petface.net

Kako kaže nova studija – psi nas čine manje izolovanim! Uz njih lakše upoznajemo nove ljude, uvlače nas u socijalno-društveni svet, upućuju nas na druge ljude koji takođe imaju pse. Više od 70 odsto ispitanika koji šetaju psa makar jednom dnevno, imaju niz interakcija sa ljudima koje ne poznaju.

Dve studije su pratile ljude od njihovih dečačkih dana pa sve do starosti. Otkrili su da su osobe koje su bile druželjubivije, one koje su više vremena provodile sa psima i ljudima, takođe duže i živele. Kao jedno od mogućih objašnjena, naučnici su ponudili odgovor da se ljudi koji imaju pse osećaju svrsishodno, ali i da u životu sa psima pronalaze smisao.

Pogodnosti druženje pasa sa starijim ljudima takođe su dokazani. Stariji vlasnici pasa u stanju su da obavljaju svakodnevne aktivnosti – poput oblačenja i hranjena – bez pomoći drugih. S druge strane, kod dece je uočeno da ona pored psa uče važne životne veštine. Rano vezivanje za pse može u kasnijem dobu života da utiče na jače i prisnije veze koje ostvaruju sa drugim ljudima. Deca koja odrastaju pored pasa imaju više empatije, osećaju se sigurnije i veća im je socijalna inteligencija.

I to nije sve, istraživanja su otkrila da se mladi u tim godinama oslobađaju depresivnih misli najlakše tako što razmišljaju o svojim psima – što nas dovodi do magije stvaranja oksitocina (hormona sreće). Jer, imati psa može da bude kao da imate sopstveni recept za oksitocin, kojim možete da se poslužite kad gos želite. Poznat kao i „ljubavni” i „blistavi” hormon, oksitocin inspiriše pozitivna osećanja. Pomaže vam da izađete iz depresije i ograničava oslobađanje hormona kortizola, odnosno oslobađanje od stresa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *