dete i pas

Deca više žele da dobiju ljubimca nego brata ili sestru

Mališani više zadovoljstva pronalaze u činjenici da imaju kućnog ljubimca, nego što bi ih radovalo da njihov dom postane bogatiji za brata ili sestru, pokazuju poslednja istraživanja.

 

 

 

Izvor: Životinje.rs

Nema ničeg lepšeg od maženja s malenim četvoronožnim prijateljem,  naročito nakon teškog, stresnog dana… Kućni ljubimci nas ponekad poznaju  bolje nego ljudi oko nas, tu su za nas i kad se svi drugi izmaknu, i vole nas bezuslovno.

Kad to sve uzmete u obzir, nije ni čudo zašto ponekad više volimo da vreme provedemo s kucom ili macom umesto s drugim ljudima.

Ali, ono što jeste interesantno je da rezultati novih istraživanja pokazuju da se slično osećaju i deca. Ukratko, klinci se često bolje slažu s kućnim ljubimcem nego sa braćom ili sestrama (možda i zato što vam ni kuca ni maca neće iz čiste pakosti sakriti omiljene patike ako uradite nešto što im nije po volji).

Naučnici s Kembridža sproveli su istraživanje u kojem su učestvovali dvanaestogodišnjaci iz 77 porodica, kojima je bilo zajedničko to što su svi imali jednog ili više kućnih ljubimaca, i svi su imali (bar) brata ili sestru.

Psiholozi su analizirali njihove socijalne veštine i emotivno stanje, a ispostavilo se da mali ispitanici, svi do jednog, snažniju vezu i bliskiji odnos imaju sa kućnim ljubimcem nego sa braćom ili sestrama.

-Bez obzira na to što ljubimci ne mogu u potpunosti da razumeju ono što im govorimo, a ne mogu ni da nam “odgovore”, odnos sa kućnim ljubimcem koji deca grade ne zaostaje za onim koji imaju sa braćom ili sestrama.- kaže psiholog Met Kasels, koji je učestvovao u studiji.

-Stvar je u tome da upravo zato što kućni ljubimci ne govore, deca osećaju da “mogu sve da im kažu”, jer oni ne osuđuju njihove postupke.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *