Bowen

Bowen terapija: Nežni pokreti umiruju nervni sistem pasa

Jedna od savremenih metoda lečenja je i sve popularnija Bowen tehnika. Ova vrsta terapije ima primenu kod velikog broja oboljenja kod ljudi, a pogodna je i za lečenje životinja.

 

 

Piše: Stanka Stojkov, master terapeut Bowen tehnike za Petmagazine.rs

Bowen tehnika je metoda koju je osmislio Tom Bowen iz Australije, čovek posebnog senzibiliteta. Kako je sam navodio on je „dobio informacije“ o tome na koji način može da pomogne ljudima koji imaju zdravstvene probleme. Tehnika koju je osmislio, postala je popularna još za njegovog života, ali se omasovila tek nakon njegove smrti, šezdesetih godina prošlog veka. U Australiji su je vrlo brzo priznale zvanične medicinske institucije – kao što su bolnice, rehabilitacioni centri i privatne specijalističke ordinacije. Ova metoda ne spada u klasičnu medicinu, već je u pitanju komplementarna tehnika, koja može da se kombinuje i sa zapadnom i sa alternativnom medicinom.

Iako se prvobitno tehnika primenjivala na ljudima, vremenom se došlo do toga da je primenjiva i na životinjama kod kojih daje jednako dobre rezultate ako ne i  bolje, jer životinje nemaju verovanja i razna predubedjenja. Primenjuje se na veterinarskim klinikama u Australiji, Americi, Kanadi, Austriji, Velikoj Britaniji…

Bowen tretmanima se takođe deluje na negativno ponašanje i negativna emocionalna stanja. Pokazali su se efikasni u smanjenju strahova, anksioznosti i agresivnosti kod životinja.

Bowen terapija je veoma nežan pristup lečenju životinje u celini, a ne samo nekog određenog, obolelog dela. To je holistička, neinvazivna, manuelna tehnika. Nežni Bowen pokreti se izvode preko mišića, tetiva ili nervnih puteva. Ovi nežni pokreti imaju umirujući efekat na nervni sistem životinje i pomažu joj da se telo balansira na svim nivoima, na fizičkom i emocionalno-mentalnom. Može se primeniti na životinjama koje su povređene, bolesne, zlostavljane ili u fazi rehabilitacije.

Tokom tretmana se u telu aktiviraju različiti mehanizmi koji dovode do oslobađanja tenzije i opuštanja mišića, povećanja fleksibilnosti, poboljšanja protoka krvi i limfe (brže se izbacuju otrvi iz tela i smanjuju otekline), ubrzanja procesa regeneracije, a mišićima se vraća tonus.

1 2 3

 

Bowen tretmanima se takođe deluje na negativno ponašanje i negativna emocionalna stanja. Pokazali su se efikasni u smanjenju strahova, anksioznosti i agresivnosti kod životinja.

Primenom Bowen terapije smanjuje se nivo bola i telo započinje proces ozdravljenja pa je od izuzetne pomoći u sledećim situacijama:

– kod povreda vrata ili leđa
– bilo koji problemi sa zglobovima
– kod problema sa hodom
– kod istegnuća, uganuća, povrede ligamenata
– nakon operacija radi bržeg oporavka
– kod digestivnih problema
– kod alergija
– ako su pod stresom
– smanjuju se strahovi i agresivnost
– radi održavanja forme za izložbe i takmičenja

Između serija pokreta se prave pauze od minimum dva minuta. Tretman traje izmedju 30 i 45 minuta. Kako se delovanje Bowen tretmana oseća narednih nekoliko dana, naredni tretman se radi nakon sedam dana (potrebno je da se završi kompletan ciklus delovanja).

Bowen tretmani nisu zamena za veterinarsku negu već se primenjuju zajedno sa propisanim oblicima medicinskog lečenja ili samostalno kao preventiva.
Ovim tretmanima se poboljšava zdravstveno stanje, smanjuju bolovi i vraća energetski balans.
Poboljšanje se postiže već sa dva do tri tretmana.
Povremeni, preventivni, tretmani su od velike koristi radi održavanja tela u stanju optimalne ravnoteže, na čemu će vam vaš ljubimac biti veoma zahvalan.

Kako pas reaguje na tretman?
Na prvom tretmanu pas može bili malo nervozan i nepoverljiv. Međutim, kad stekne poverenje i oseti blagodeti tretmana, ubrzo počinje da uživa u Bowen tretmanu i da se raduje terapeutu.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *