rase

Pitanje koje intrigira: Da li kuce prepoznaju pse svoje rase?

Mnogi vlasnici reći će da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru. Baš kao što i mops najpre njušne drugog mopsa. Da li to onda znači da se isti prepoznaju?

 

 

Naučnici kažu da je to teško verovatno. Iako do sada nije bilo studija koje bi proučavale baš ovaj „fenomen“, stručnjaci za ponašanje pasa objašnjavaju da su psi u stanju da prepoznaju druge pse, i da ih razlikuju od drugih životinja, poput mačaka ili medveda na primer.

Istraživači su ranijih godina u seriji eksperimenata utvrdili da će psi bez većih problema na fotografijama prepoznati druge pse, i da će šapom pokazati na sliku psa ili se oglasiti lavežom. Psi prepoznaju svoju vrstu. Ali, da li je onda moguće da razlikuju i rase?

Kako tvrde američki stručnjaci za pse i njihovo ponašanje, kada se sretnu dva psa iste rase pre je reč o tome da mogu bolje da čitaju mimiku lica jedan drugome, kao i da dele neke slične karakteristike, kao što su društvenost i pristupačnost. Ipak su rase nešto na šta ljudi obraćaju pažnju, a mnogi čak ni ne znaju koje je rase neki pas kada ga ugledaju.

Tako će dva nemačka ovčara ili dva border kolija verovatnije odmah da se združe, u odnosu na dva kavalijer king čarls španijela koji zbog svojih pljosnatih njuški neće baš odmah moći da „pročitaju“ na licu da li su prijateljski nastrojeni i da li mogu postati drugari.

Psima je komunikacija jedna od najvažnijih stvari, a osim njuha, čitanje mimike najsigurniji je način da razaznaju osećanja i namere drugih pasa. Zato se psi sa dužim njuškama i većom glavom bolje razumeju.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *