tajlandski ridzbek

Predstavljamo: Tajlandski ridžbek

Donedavno gotovo nepoznata van svoje postojbine, tajlandski ridžbek je drevna rasa nastala na istoku Tajlanda. Jedna je od tri rase koje karakteriše štrafta na leđima duž koje im dlaka raste u suprotnom smeru u odnosu na ostatak tela, čemu i duguje ime ridžbek.

 

Izvor: magazin Pas

Reč je o snažnom, mišićavom psu, srednje veličine. Ima oštru, kratku dlaku, a pošto ima samo jedan sloj krzna i ne linja se puno, pogodan je za ljude koji su inače alergični na pse.

Tajlandski ridžbek je veoma inteligentan i umereno aktivan pas. Veći deo vremena provodi izležavajući se, ali ima povremene periode eksplozivne energičnosti. Ako se pažljivo uzgaja i ako je dobro socijalizovan, može biti odan porodični ljubimci.

1656. godine pojavljuju se prvi pisani podaci o ovoj rasi

Prirodno je nastrojen zaštitnički prema domu i porodici, ali može da bude agresivan i nepoverljiv ako nije dobro socijalizovan. Izuzetan je skakač, i bitno je da bude u dobro zaštićenom i ograđenom dvorištu. Ne preporučuje se vlasnicima koji ranije nisu imali pse i ne razumeju njihovo ponašanje.

Zbog viševekovne geografske izolovanosti i nedostatka kontakta s ljudima tajlandski ridžbek je zadržao nezavisnost, svojeglavost i prirodne instinkte.

Thai-Ridgeback

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *