pas i macka

Tužno i strašno: Zbog čega napuštamo svoje ljubimce (VIDEO)

Organizacija za zaštitu i prava životinja Kruševac ORPAK 2014. godine snimila je potresan video koji prikazuje najčešće izgovore zbog kojih vlasnici napuštaju svoje kuce i mace. Nažalost, do danas se nije mnogo toga promenilo, ali na svima nama je da zajednički podižemo svest o odgovornom vlasništvu, kako bi što manje životinja završavalo na ulici i u azilima.

 

Kada uzmu štene ili mače, ljudi najčešće ne razmišljaju o tome da je ono novi, ravnopravni član njihovih porodica, o kom se treba brinuti narednih 10 do 15 godina. Valja ih vaspitati, igrati se s njima, voditi ih kod veterinara, svakodnevno im pružati ljubav, pažnju, brinuti o njima u starosti i bolesti.

Vođeni samo njihovom slatkoćom, mnogi se nakon nekoliko meseci ili godina odriču svojih ljubimaca kada zatrudne, razbole se, dođe do amputacije udova, kada porastu više nego što su očekivali, kada u njihov dom stigne beba ili kada se presele.

Zbog takvih izgovora hiljade pasa i mačaka završi na ulici gde ih često napadnu druge životinje i nanesu im povrede fatalne po život, udari ih auto, uginu od gladi ili zime… Oni koji imaju više “sreće” završe u nekom azilu ili prihvatilištu gde mogu provesti godine čekajući na novi dom. Neki ga nikada i ne dočekaju….

I zato podelite ovaj snimak, jer je dosta sa izgovorima. Životinje koje dovedemo u naš dom ne zaslužuju ovakakv život. Dobro razmislite pre nego uzmete kućnog ljubimca, oni nisu stvari!

Pogledajte ovaj potresan video:

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *