Turska

Pastirica i njen pas na leđima nosili kozu i tek rođeno jare (FOTO)

Stanovnici Turske ove zime ne prestaju da nas iznenađuju i da nam pokazuju kako bi ljubav prema životinjama zaista trebalo da izgleda i kako bi trebalo da je iskazujemo. Ovog puta stiže nam priča iz visokih turskih planina okovanih snegom.

 

 

Izvor: The Dodo

Jedanaestogodišnja devojčica Hamdu Sena Bilgin živi u malenom selu nadomak grada Rize. Njena porodica ima malu farmu na kojoj gaje koze zbog sira i mleka. Hamdu je pastirica, zadužena za ispašu i brigu oko stada, a pas Tomi, anadolijski ovčar, njen je verni pomoćnik.

Ova zima jedna je od najhladnijih i najsnežnijih u poslednjih nekoliko godina u Turskoj. Kada su pre nekoliko dana izveli koze u planinu, jedna od njih je iznenada počela da ima trudove i da se porađa. Devojčica se uplašila da maleno jare i njegova majka neće preživeti niske temperature i odmah je smislila kako da im pomogne i da ih zaštiti.

Odmah je ostatak stada vratila na farmu, iz kuće je uzela dva ranca i vratila se natrag u planine gde je kozu i jare ostavila zamotane uz jedno drvo, koliko je moguće zaklonjene od vetra. U jedan ranac smestila je mama kozu koju je stavila na svoja leđa, a u drugi je stavila jare koje je na leđima, poput čoveka, nosio Tomi.

  • On je dobar pas, veoma pametan – rekla je Hamdu medijima. – Mnogo smo se umorili jer je sneg baš napadao i teško smo se probijali, ali vredelo je. Spasili smo kozu i jare, oni su zdravi i jare lepo napreduje.

Ove predivne fotografije snimio je njen brat koji je dočekao ovu „spasilačku ekipu“.

TomiHamdu i Tomi
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *