govor pasa

Nauka: I psi „govore“ drugačijim akcentima

Sigurno ste se barem jedanput u životu zapitali da li vas pas iz neke druge zemlje razume kada mu se obraćate. Naučnike je kopkalo slično pitanje. Naime, zanimalo ih je da li psi u komunikaciji koriste različite akcente i dijalekte.

 

 

Zvanično, na planeti postoji 195 zemalja, što znači da u govoru koristimo bar 195 različitih akcenata. Kada uzmemo u obzir da u svakoj zemlji postoje regioni koji se u manjoj ili većoj meri razlikuju po govoru, zamislite koliko različitih akcenata koriste ljudi širom sveta. Sigurno nekoliko hiljada.

A gde su tu psi? Da li se i oni služe različitim akcentima u „govoru?“ Baš to pitanje okupiralo je naučnike prethodnih godina, pa su rešili da svoje sumnje odagnaju i pokušaju da nam daju odgovor na ovo kompleksno pitanje.

Nedavno završena studija naučnika s katedre za ponašanje pasa pri Univerzitetu u engleskoj grofoviji Kambrija došli su do saznanja da i psi laju različitim akcentima, u skladu sa mestom u kom žive.

U studiji su vlasnici dobili zadatak da snime svoje glasovne poruke, kao i lavež i zavijanje svojih mezimaca. Potom, grupa naučnika, stručnjaka u ovoj oblasti, preslušavala je snimke i analizirala ih. Rezultati su pokazali da iako psi ne razvijaju sami varijacije lokalnog govora, oni zapravo oponašaju (imitiraju) akcenat kojim govore njihovi vlasnici.

Ali, na koji način? Naučnici kažu – tonom svog oglašavanja. Naime, ukoliko vlasnik govori snažnim akcentom, kao Škoti ili Irci na primer, njihovi mezimci oglašavaće se dubljim i prodornijim tonovima. S druge strane, oni sofisticiraniji govornici imaće mezimce koji će lajanje i oglašavanje prilagoditi njihovom, pa ćemo imati nešto poput „elegantnog“ ili otmenog lajanja, ma kako to možda čudno zvučalo.

U odnosu na ljude, tvrde istraživači, psi su znatno bolji lingvisti. Njima nisu potrebne godine kako bi savladali različite jezike i njihova pravila. Bez obzira sa koje tačke planete potiču i gde žive, oni će se besprekorno razumeti sa drugim psima, nevezano od akcenta na kom inače govore. Bez problema će “svoj jezik” prilagoditi onom univerzalnom “psećem jeziku”.

Sigurni smo da niste znali, ili bar niste ni razmišljali o tome da u svom domu gajite pravog poliglotu i živo biće koje ima sposobnost da komunicira sa svim pripadnicima svoje vrste, širom planete.

Koliko bi bilo sjajno i korisno da to možemo i mi 🙂

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *