Sirija: Izgubili su sve, ali svog mačka nisu napustili

Od kada je 2011. godine u Siriji izbio građanski rat, procenjuje se da je 400.000 ljudi stradalo, a oko 11 miliona Sirijaca napustilo je svoju zemlju bežeći od ratnih sukoba. Jedna porodica, poput nebrojeno mnogo drugih, prešla je stotine kilometara preko Turske do Grčke, sve vreme noseći svog mačka sa sobom.

 

Izvor: The Dodo

Foto credit: International Rescue Committee

Ovaj mačor rođen je usred rata. Njegovu mamu ubile su bombe, a mačak je imao sreću da ga u ruševinama Damaska ugleda ova porodica koja ga je bez razmišljanja spasila i s puno ljubavi primila u svoju porodicu. Mačak je dobio ime Tabuš, što u prevodu s arapskog znači buckast.

Kada je postalo jasno da u svom rodnom gradu mogu izgubiti život, i ova sirijska porodica krenula je put Grčke, ostavivši za sobom svoj dom, prijatelje i porodicu. Samo s najosnovnijim ličnim stvarima krenuli su na neizvestan put, ali su u naručju nosili i svog Tabuša.

U kampu za izbeglice ovaj mačor pravi je izvor radosti, zabavlja sve mališane, ali i odraslima pruža preko potrebnu utehu kada se smesti u njihovo krilo.

  • Spava sa nama, jede sa nama, on je ravnopravan član naše porodice i bez njega ne možemo – rekla je ova porodica.

Nadamo se da će negde u Evropi ova porodica pronaći svoj novi dom.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *