omega masne kiseline

Masne kiseline – esencijalne za zdravlje pasa

Omega 6 i omega 3 masne kiseline neophodne su za funkcionisanje svih životinjskih organizama, ali ih ne bi trebalo dodavati ishrani psa bez konsultacije s veterinarom.

 

Izvor: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Pas

Masne kiseline učestvuju u regulisanju krvnog pritiska, mišićnih kontrakcija, širenja i skupljanja krvnih sudova, telesne temperature, procesa zgrušavanja krvi i kontroli zapaljenskih procesa. Uloga koju najviše pominjemo, a glavni akter je grupa omega 3 masnih kiselina, jeste modifikovanje zapaljenskih procesa.

U grupi omega 6 masnih kiselina najvažnija je linolna kiselina (LA) jer je psi ne mogu sintetisati već mora biti uneta hranom. Iz grupe omega 3 masnih kiselina, alfa linolenska kiselina (ALA) se mora unositi hranom, kao i DHA I EPA, koje se posle drugog meseca života šteneta takođe moraju unositi hranom.

Namirnice bogate esencijalnim kiselinama

U prirodi su biljna ulja najbogatiji izvor omega 6, a morski svet omega 3 masnih kiselina. Najbogatiji izvor omega 6 je ulje kukuruza, ulje šafranike, suncokretovo i sojino ulje i životinjske masti. Masti životinja čija je hrana bazirana na kukuruzu sadrže najveći procenat omega 6 masnih kiselina – a to su pre svih svinjska i živinska mast.

Omega 3 (alfa linolenska kiselina, DHA I EPA) najzastupljeniji je u uljima morskog životinjskog sveta – riba hladnih mora, školjki, račića i pre svega u određenim vrstama algi. U velikom procentu ima ih i u semenu lana.

Potreban unos omega 3 i 6

– minimum linolne kiseline u suvoj materiji hrane za odrasle pse mora biti 1%

– minimum alfa linolenske kiseline treba da je 0,044% od suve materije unete hrane

Važan je njihov međusobni odnos, jer su ove kiseline međusobno konkurentne u istim procesima u organizmu (zapaljenske reakcije). Odnos omega 6 i omega 3 u većini komercijalnh hrana je 15:1 i veći. Pozitivan i terapeutski efekat na organizam psa ima odnos masnih kiselina u kome je povećana količina omega 3, a to je od  5:1 do 10:1.

Suplementi

Kvalitetne hrane za pse sadrže adekvatne količine esencijalnih masnih kiselina u odgovarajućem odnosu tako da dodavanje u vidu suplemenata uglavnom nije potrebno. Čak dodavanje različitih ulja (biljnih) može poremetiti pravilan balans ove dve grupe kiselina koji već postoji u hrani ili dovesti do prezasićenosti, što se može manifestovati povraćanjem, dijarejom, letargijom, smanjenjem koagulacije krvi. Ne smeju se dodavati bez konsultacije s veterinarom.

Kojim psima su potrebnije

Omega 3 su najpotrebnije štencima jer imaju vitalan značaj za pravilan i brz razvoj nervnog sistema i razvoj vida (mrežnjače), pre svega DHA. Štenad koja su u svojoj ishrani imala dovoljne i veće količine DHA pokazivala su bolje rezultate u učenju, socijalizaciji i prihvatanju novih situacija. Da bi štenad imala odgovarajuće količine ovih masnih kiselina u organizmu, njihova majka ih mora unositi ishranom tokom graviditeta i kasnije sve dok ih doji. Idealan odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina u hrani za kuje je od 5:1 do 10:1. Tokom daljeg razvoja šteneta moramo direktno dodavati DHA.

Nedostatak masnih kiselina

Omega 3 i 6 su odgovorne za zdravu kožu i sjajno krzno. Nedovoljne količine esencijalnih masnih kiselina tokom dva do tri meseca u početku se manifestuju suvom kožom, proređenom dlakom, eventualno pojavom oštećenih delova kože. Vremenom koža počinje da se peruta, pojavljuje se svrab i moguće su infekcije. Ishranom pasa kvalitetnom industrijskom hranom koja mora sadržati propisane količine i balans masnih kiselina, promene na koži i krznu su retke.

Terapeutsko delovanje 

Omega deluje na ublažavanje zapaljenskih procesa koji prate sve hronične bolesti. Dodavanje omega 3 u ishranu gojaznih pasa utiče na povećanje trošenja energije i gubljenje težine. Kod pasa obolelih od kancera pokazalo se da se vidno smanjuje inflamatorna kancerogena mršavost. Omega 6 i omega 3 u odnosu između 3:1 i 5:1 dovode do poboljšanja stanja kože i ublažavanja tegoba gastrointestinalnih bolesti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *