cizmice

Savet: Kako da psa naviknete na čizmice

Ne, nije reč o pomodarstvu, niti o ponižavanju životinja, jer da jeste mi o tome ne bismo pisali. Mnogim psima su tokom zime, zbog leda, soli i hemikalija na ulicama zaista potrebne čarapice ili čizmice kako ne bi ozledili šape.

 

Međutim, to nikako ne znači da će vaš pas, ma koliko mu bile potrebne, lako pristati da ih obuje. Potrebno je malo strpljenja i korisnih saveta onih koji su kroz ove „muke“ već prošli.

Evo i koji su:

  1. Počnite sitnim koracima – najpre, možete početi tako što ćete psu dati poslasticu dok samo gleda ili njuši čarapice ili čizmice. Možda vam deluje čudno, ali ako psu pomognete da za čizmice veže pozitivne asocijacije kao što je poslastica, na odličnom ste putu.
  2. Jedna čizmica – kada ste završili s prvim savetom, polako psu obujte čizmicu na šapu, ali nemojte je vezati ili stezati. Dajte mu poslasticu, a onda je skinite. Uradite ovo nekoliko puta tokom dva do tri dana, kako bi pas ove dve radnje povezao. Ako se bude opirao, blago mu masirajte šapu preko čizmice, i malo je razlabavite.
  3. Ponavljanje je ključ uspeha – ovo činite sa svakom šapom, nekoliko puta. Čak i ukoliko vam je dosadno ili deluje besmisleno, važno je da istrajete i da ponavljate postupak sa sve četiri šape.
  4. Stegnite čizmicu – kada osetite da se pas navikao na čizmice, tek tada jednu zategnite ili zavežite, u zavisnosti od modela koji ste kupili. Dajte mu poslasticu, a onda je opet odvežite (olabavite). Ponavljajte postupak dok ne primetite da vaš pas očekuje poslasticu kada stegnete čizmice.
  5. Stegnite sve čizmice – tek kada uradite sve iz broja 4, možete svom psu zategnuti sve čizmice. Neka ih nosi nekoliko sekundi, dajte mu poslasticu, a onda ih skinite. Kada primetite da mu je udobno, tek tada ga pustite da ih nosi malo duže. Povećavajte vreme nošenja.
  6. Prvi koraci – podstaknite psa da hoda u čizmicama i dajte mu poslastice sve vreme. Upozorenje: verovatno će prvi koraci biti urnebesno smešni 🙂
  7. Igra u domu – pre nego ga izvedete napolje u čizmicama, prvo mu mora biti udobno u njima u domu. Kada mu ih obujete, igrajte se s njim u svojoj kući, dajte mu poslastice, mazite ga i ljubite…sve ono što najviše voli kako bi stekao asocijaciju da čizmice donose lepe stvari.
  8. Nagrada – obujte mu čizmice pre obroka, pre maženja na kauču… pre bilo koje aktivnosti koja veseli vašeg ljubimca, jer će tako shvatiti da čizmice idu uz divne stvari koje voli 🙂

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *