gladan-pas

Zašto je moj pas uvek gladan?

Psi često traže hranu čak i odmah nakon što su jeli. Možda ste se pitali hranite li svog psa dovoljno, je li možda bolestan ili su jednostavno svi psi sve vreme gladni?

 

 

Izvor: Tportal

Jadan i gladan, ili manipulator – pitanje je sad?

U većini slučajeva psi će tražiti hranu kad god misle da je mogu dobiti. Kod pasa je to evolucijska crta koju su dobili u suživotu s ljudima zadnjih desetak hiljada godina, piše Vet Street.

Dakle pitanje je – je li vaš pas zaista gladan ili se samo pretvara jer zna da će tako dobiti hranu? Možda ćete se iznenaditi kad vam kažemo kako su psi lukavi kad nešto žele. Tačno znaju šta treba da urade kako bi od vlasnika izmolili nešto.

Biološki porivi

Deo stručnjaka za pseće ponašanje smatra da psi samo slušaju svoj apetit, baš kao što to čine vukovi. S obzirom na to da je hrana nešto do čega divljim životinjama nije lako doći, cilj im je uvek najesti se najviše što je moguće.

Druga teorija kaže kako se psi dugo sećaju dana koje su proveli bez doma. To sećanje na glad udomljene pse možda nagoni da jedu više nego što zapravo trebaju.

Medicinski uzroci povećanog apetita

Neki psi imaju problema s endokrinim i gastrointestinalnim sistemom, pa to može dovesti do povećanja apetita. U ređim slučajevima u pitanju mogu biti čak dijabetes i pojačani rad štitne žlezde.

Nemojte nikad oklevati s odlaskom veterinaru ako vi, koji najbolje poznajete svog psa, primetite iznenadnu promenu ponašanja kod svog ljubimca. No ako je „gladan“ kao i uvek, u pitanju je najobičnije žickanje.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *