zima-i-pas

Prvi sneg: Kako zaštititi ljubimce?

Danas nam je dobro jutro poželeo prvi sneg ove zime. Iako se većina raduje zimskim čarolijama i snežnom ambijentu, za kućne ljubimce hladno vreme i sneg mogu biti opasnost.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Kako biste sačuvali njihovo zdravlje, evo nekoliko korisnih saveta:

Psi u kućicama za pse i boksovima

Nažalost, nemaju svi psi privilegiju da žive na toplom. Veliki broj njih živi u kućicama za pse ili u boksovima u dvorištu. Pozivamo vas da im se smilujete i ako ne mogu u stan, barem ih pustite u garažu ili neku drugu toplotno izolovanu prostoriju u svom domaćinstvu.

Pročitajte još: Kako zaštiti šape

Ako pak moraju da ostanu napolju, kućicu za pse dobro izolujte i postavite je na mesto gde neće biti izložena udarima vetra. Na pod kućice postavite staru odeću ili slamu, jer će im to pomoći da se zagreju. Naravno, ukoliko se ovlaže, odmah zamenite podlogu novom. Psima koji žive na otvorenom pojačajte obroke jer oni troše više energije.

Kako zaštiti šapice i krzno?

U zimskim uslovima najugroženije su šapice kojima osim hladnoće prete i so koja se posipa ulicama, kao i hemikalije poput antifriza. Ljubimce ćete najlakše zaštititi tako što ćete im nakon svake šetnje oprati i osušiti šape, ili ako pristanu – obuti čarapice za sneg.

Pročitajte još: Korisni saveti za zimske dane 

Ako primietite da vaš pas hodajući kroz sneg počinje da šepa, razlog su najčešće kuglice snega koje se lepe za dlake s donje strane šapa. Šepanje možete sprečiti uklanjanjem snijega i/ili šišanjem dlaka. Krzno i telo pasa koji nemaju gustu debelu dlaku najlakše ćete zaštititi kaputićima za pse.

Da li psi smeju da jedu sneg?

Odgovor je – ne. Jedenje snega najčešće će uzrokovati blaže dijareje koje ćete sprečiti stavljanjem psa na dijetu i/ili davanjem aktivnog uglja koji možete kupiti u apotekama. Ako primetite da se pas nakon jedenja snega ponaša čudno, odmah ga odvedite kod veterinara.

„Pojačajte“ ishranu

Ljubimci tokom zime troše više energije, pa je neophodno pojačati im obroke i paziti da u posudicama uvek imaju vode, jer sneg koji pojedu nije zamjena za nju.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *