hachiko

Ne propustite film o Hačiku, najboljem čovekovom prijatelju

Od 1924. kada su postali prijatelji, pas je profesora svaki dan pratio do železničke stanice Šibuja u Tokiju, gde ga je dočekivao. Sve do jednog dana u maju1925. kad se profesor nije vratio s posla. Svi znamo dirljivu sagu o ljubavi akite prema svom gazdi, a tokom praznika vam predlažemo da pogledate i film o njihovom prijateljstvu.

 

 

 

Izvor: Index, B92/ljubimac

Hačiko: Priča o psu ( Hachi: A Dog’s Tale)! Bez obzira radilo se o japanskom originalu ili američkom rimejku, jedan je od najboljih ( ako i ne najbolji) film o psima, ali i o životinjama uopšte.

Reč je o filmu zasnovanom na istinitom događaju, zahvaljujući kojem su akite, rasa kojoj Hačiko pripada, postale popularne širom sveta. Priča o psu Hačiku priča je o prijateljstvu čoveka i psa. Glavni akteri kako u filmu tako i u stvarnom događaju, su Hidesaburo Ueno, profesor na tokijskom Univerzitetu i njegov pas – akita Hačiko.

Od 1924. kad su postali prijatelji, pas je profesora svaki dan pratio do železničke stanice Šibuja u Tokiju, gde ga je i dočekivao. Sve do jednog dana u maju1925. kad se profesor nije vratio s posla.

Na poslu je dobio moždani udar i preminuo.Profesor se na stanicu nije vratio više nikada, ali njegov pas se uprkos tome na stanicu se vraćao svaki dan i tako 10 godina.Verovatno za Hačika niko ne bi saznao da lokalne tokijske novine nisu napisale članak, odnosno priču o psu koji uporno čeka svog vlasnika.

Hačiku je popularnost vrtoglavo rasla, a upravo zahvaljujući njemu i profesorovom prijatelju, akite kao rase još i danas postoje ( iako im je pretilo izumiranje).

Podstaknut pričom o Hačiku profesorov prijatelj napravio je popis svih akita. Došao je do zaključka da (uključujući Hačika) postoji još samo njih 30. Inspirirani pričom o psu Japanci su nastavili s uzgojem, a uz japansku danas postoji i američka akita.

Takođe, još za njegova života Hačiku je u Tokiju podignut spomenik, a događaju je prisustvovao i sam pas.

Hačiko je uginuo 8. maja 1935. Japanci su ga proglasili nacionalnim simbolom. Nacionalni muzej čuva njegove posmrtne ostatke, a uz sve do sad navedeno ( uključujući nekoliko knjiga, dokumentaraca i dva filma) Hačikovo ime nosi ulaz u železničku stanicu na kojoj je Hačiko čekao svog profesora.

Japanci, ali i ljubitelji životinja širom sveta Hačika ni danas nisu zaboravili. Pogledajte trejler za film o Hačiku:

A ukoliko želite da se podsetite ove tužne i dirljive priče, pogledajte kratki video o prijateljstvu čoveka i psa, japanskog profesora i njegovog Hačika:

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *