stock-photo-group-of-dogs-playing-in-the-park-256310854

Savet: Kako da postanete još bolji vlasnik

Naši kućni ljubimci sa zadovoljstvom prihvataju svaki naš gest, bilo da je to poslastica ili češkanje po stomaku. Ali, osim najboljih namera postoji još nekoliko stvari koje se zanemaruju, a mogu poboljšati odnos između ljubimca i vlasnika.

 

 

Izvor: Životinje.rs

  1. Dresura do kraja života – I ljudski odnosi zahtevaju stalnu komunikaciju kako bi ostali zdravi, pa to važi i za odnos životinje i čoveka. Ukoliko se brinete o psu, redovno ponavljajte jednostavne komande poput “Sedi”, “Stani” i “Dođi” i nagradite ljubimca posle uspešno obavljenog zadatka. Ako za ljubimca imate mačku, izdvojite pet do deset minuta dnevno na igranje, a zatim postepeno korigujte ukoliko ispolji nepoželjno ponašanje (na primer, grebanje nameštaja). Naime, pažljivo pratite šta je najviše motiviše.
  2. Počistite izmet – svakog dana! Čak iako novi posip obećava svežinu danima ili je vaše dvorište dovoljno veliko, nemojte čekati vikend kako biste obavili “prljav posao”. Ukoliko je kutija sa posipom neočišćena može izazvati da maca urinira van nje. S druge strane, ukoliko dvorište nije počišćeno od ostataka izmeta, pas neće moći neometano da se igra, a čak se može i inficirati.
  3. Procenjujte ishranu – Izbalansirana i kompletna ishrana je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg ljubimca. Međutim, nutritivne potrebe životinja se menjaju tokom vremena – u zavisnosti od uzrasta, zadravstvenog stanja i nivoa aktivnosti. Zbog svih tih zahteva, konsultujte se sa vašim veterinarom koji će vam preporučiti odgovarajuću hranu.
  4. Zdrave poslastice – Poslastice su važan deo svake dresure, pa je važno da ljubimcima dajemo one koje su zdrave, s pravilnom kombinacijom hranljivih materija i vitamina.
  5. Zaštita od buva i krpelja tokom cele godine – Većina vlasnika pretpostavlja da je zimski period odmor od ovih parazita. Zapravo, buve i krpelji vrebaju tokom cele godine, čak i zimi. Zato je prevencija uvek lakša, jeftinija i bezbednija od lečenja.
  6. Nove igračke – Vaš pas verovatno ima omiljenu igračku, ali baš kao i deci, može mu dosaditi, pogotovo ako je igračka dotrajala. Zato, povremeno obradujte ljubimca novom igračkom. Takođe, i mačke vole da se igraju – i grebu! Pazite da maca ima dovoljno igračkica i da grebalica nije u stanju raspadanja.
  7. Bezbednost – Čak i ako ste sklonili sve kablove i lekove van domašaja ljubimca, to ne znači da više nema načina da upadne u nevolju. Zato je najvažniji održavati dom i dvorište bezbednim od svih potencijalnih opasnosti.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *