dog-fireworks

Da li se vaš pas plaši petardi? Saznajte kako da mu pomognete

Pas može čuti zvukove s četiri puta veće udaljenosti nego ljudsko uho. Snažni zvukovi često praćeni iznenadnim bljeskanjima, poput onih od vatrometa i pucanja petardi, psima predstavljaju neugodno i traumatično iskustvo.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Posledice se manifestuju ubrzanim radom srca, drhtanjem, dahtanjem, ubrzanim disanjem, izbegavanjem odlazaka u šetnju, odbijanjem hrane i vode, povraćanjem, dijarejom….

Istraživanja su pokazala da muzika, naročito klasična, smanjuje stres kod pasa uzrokovan neugodnim i glasnim pucanjem petardi. Slušajući klasičnu, opuštajuću muziku psi postaju smireniji i poslušniji.

Evo još korisnih saveta koji će vam biti potrebni, naročito tokom Novogodšnje noći:

  1. Pripremite prostor u kom pas boravi, tako da postane njegova sigurna zona – ostavite svetla upaljena, navucite zavese, spustite rolete i zatvorite prozore za što bolju zvučnu i svetlosnu izolaciju.
  2. Postavite pseći ležaj na ugodno i sigurno mjsto – pozicioniranje krevetića ispod stola ili nekog natkrivenog mesta psu daje osećaj zaštite.
  3. Izvadite igračke svom psu kako biste ga dekoncentrirali od spoljnih zvučnih nadražaja.
  4. Uklonite oštre predmete iz sobe kako se pas ne bi povredio ukoliko krene da skače ili trči po stanu ako se uplaši.
  5. Pobrinite se da ste vi smireni – ponekad u želji da smirimo svog psa, na njega zapravo prenosimo spostvenu nervozu i zabrinutost.
  6. Pola sata pre početka vatrometa psa stavite u sobu koju ste unapred pripremili za njega.
  7. Pobrinite se da ste išli u šetnju sa psom pre početka vatrometa.
  8. Osigurajte dovoljno hrane i vode svom psu.
  9. Psa u šetnju obavezno vodite na povocu kako ne bi pobegao kada se uplaši iznenadne pucnjave.
  10. Pustite psu stream klasične, opuštajuće muzike – ona bi trebalo da bude malo glasnija od spoljašnje buke, ali ne sme biti preglasn, kako psa ne bi dodatno uplašila.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *