Predstavljamo: Norveški lovac na ptice

Ovaj neverovatni pas ponekad deluje pre kao plod mašte dobrog fantazi-pisca nego kao stvarno biće.

 

 

Izvor: magazin Pas

Poznat je po tome da ima šest prstiju na svakoj šapi i neverovatnoj fleksibilnosti – sposoban je da glavu izvije unazad sve dok je sasvim ne položi na leđa, a noge može da raširi tako da oforme ugao od 180 stepeni poput čoveka. Kad potopi glavu slušni kanal mu se automatski zatvara.

Neverovatno je spretan u penjanju po norveškim liticama. Zbog toga je u prošlosti korišćen kao lovac na ptice njorke, kojima se hranilo siromašno stanovništvo. Postoje svedočanstva o njegovom prisustvu još u 17 veku, mada mnogi tvrde da je reč o daleko starijoj rasi. Ima i onih koji veruju da potiče od prvobitnog psa Canisfereus.

Kad je njegova uloga lovca na njorke postala suvišna, rasa se našla na ivici izumiranja. Početkom Drugog svetskog rata ostalo je svega šest pripadnika ove rase na jednom od norveških ostrva i još pet u južnoj Norveškoj, i to iz istog legla. Ipak, zahvaljujući pametnom uzgajanju i striktnom pridržavanju pravila prilikom ukrštanja, rasa je preživela i procenjuje se da danas ima oko 2.000 jedinki širom sveta, oko 1.000 u Norveškoj i 350 u SAD.

Norveški lovac na ptice pripada psima tipa „špic”. Ima dlaku hrapavu napovršini, a meku ispod. Originalno ime mu glasi norsklundehund.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *