put-s-ljubimcem

Stižu praznici, krenite na put

Međutim, ako na praznično putovanje planirate da povedete I svog psa, valja znati da putovanje za mnoge ljubimce nije nimalo prijatno iskustvo. Zato je važno dobro ih pripremiti da bi stres bio što manji.

 

Izvor: magazin Pas

Psi se raduju putovanjima, jer će tokom nekoliko dana neprekidno biti sa vlasnikom, šetati, igrati se, imati njegovu nepodeljenu pažnju. To, međutim, podrazumeva i putovanje koje, zavisno od rase, veličine i naravi ljubimca, ponekad ume da postane pravi poduhvat!

Da bi vam putovanje sa psom bilo zadovoljstvo, podsetićemo vas na nekoliko sitnica koje će vam pomoći da vam put prođe brzo i lako.

Poseta veterinaru – odlazak u ambulantu savetuje se u svim slučajevima kada pas ima neke hronične tegobe. Savet veterinara, propisan lek, preventiva… mogu biti spasonosni za sprečavanje tegoba na putovanju, gde veterinary nije baš na dohvat ruke. A nije ni jeftin. Poseta veterinaru svakako je neophodna ako je u planu put u inostranstvo, zbog uzimanja potvrde o zdravstvenom stanju.

Transporter – mali i nemirni psi tokom vožnje biće najsigurniji u transporteru, koji bi pri unošenju u auto trebalo da učvrstite sigurnosnim pojasom. Prilikom kupovine izaberite kavez koji će odgovarati veličini i konstituciji vašeg ljubimca. Zatvoren prostor mora biti toliki da pas u njemu može relativno bez problema da se okrene, ispravi ili zauzme pozu za spavanje. Pre nego što krenete na put, dozvolite ljubimcu u kući da „upozna“ transporter i navikne se na njega. Preporučuje se i nekoliko pripremnih vožnji kako bi se adaptirao na privremenu kućicu.

Hrana i voda – tokom putovanja automobilom dozirajte hranu namenjenu psu. Nahranite ga tri, četiri sata pre polaska, a ukoliko morate da mu dajete hranu, činite to što ređe. Najbolje je da tokom vožnje ljubimcu dajete samo vodu kako bi mu za vreme putovanja stomak bio miran. Pojedini psi ne podnose vožnju, pa vodite računa i o tome. Ako ima problem sa mučninom, nemojte ga voziti sa potpuno praznim stomakom, ali i ne dozvolite da ga optereti. Ako ni to nije od pomoći, konsultujte se sa veterinarom o lekovima koje bi mogli da mu date pre vožnje.

Pravite pauze – prilikom putovanja automobilom pravite česte pauze kako bi ljubimac mogao da prošeta, protegne se i obavi nuždu. Pauze koje će i vama prijati iskoristite za istrčavanje psa kako bi se oslobodio viška energije i ostatak puta spokojno dremao u kolima.

Proverite smeštaj – dobro se raspitajte o pravilima i običajima o mestu gde ćete odsesti na odmoru, bez obzira da li je reč o hotelu ili privatnom smeštaju. Proverite i da li se boravak psa dodatno plaća. Ukoliko se opredelite za dogovor sa vlasnikom privatnog smeštaja, kratko i jasno mu objasnite da vaš pas nije opasan za ljude u okolini.

Putovanje avionom – avio-kompanije imaju svoje propise vezane za putovanje pasa avionom, tako da je najbolje da se unapred informišete šta je potrebno od opreme i papirologije. Letenje avionom za životinje je veoma stresno. Veterinari i naučnici uspeli su da utvrde da je pojedinim rasama pasa zbog njihove fizionomije i oblika tela letenje veoma rizično. Reč je o psima sa kratkom njuškom, koja otežava disanje. To može da bude posebno opasno tokom leta u prtljažnom delu aviona, gde su pritisak i temperatura znatno različiti u odnosu na deo namenjen putnicima. Zbog toga je od 2010. u mnogim avio-kompanijama zabranjen prijem pasa i mačaka koji imaju kratke njuške. Pas težine do sedam kilograma, odnosno visine do 30 centimetara može da putuje sa vama u kabini aviona i tretira se kao ručni prtljag. Zahtev avio-kompanije jeste da ljubimac bude smešten u prostor ispod sedišta, gde će, bez šetnje i uzimanja, morati da provede sve vreme letenja.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *