beagle head isolated on a white background

Ko dobija ljubimca nakon razvoda?

Kada bračni par odluči da se rastane, često se nameće pitanje ko dobija “starateljstvo” nad ljubimcem tokom i nakon razvoda. Iskustvo pokazuje da supružnici često koriste ljubimca kao sredstvo ucene tokom brakorazvodne parnice.

 

Izvor: Životinje.rs

Odlučivanje ko će zadržati ljubimca nakon razvoda može biti jedan od najspornijih pitanja u slučaju razvoda. Međutim, bitka za kućnog ljubimca nije borba za starateljstvo. Čak i ako ih mi smatramo članom porodice, nažalost, zakon to ne vidi na taj način. Ali, to svakako ne znači da životinju treba tretirati kao komad nameštaja, jer je razvod stresan i za kućnog ljubimca.

U poslednjih pet godina u Sjedinjenim Američkim Državama zabeležen je porast broja parova koji su se tokom brakorazvodne parnice borili za starateljstvo nad kućnim ljubimcem. Najčešće je spor izbijao oko pasa, u čak 88 posto slučajeva. U pet posto slučajeva parovi se spore oko mačke, a ostatak oko ostalih vrsta kućnih ljubimaca.

U brakorazvodnim parnicama problem starateljstva nad ljubimcem potegne se u oko 15 posto slučajeva, ali čak manje od pet posto završi pred sudom.

Iako borba za starateljstvo nad kućnim ljubimce nije svakodnevna pojava, supružnici često koriste psa ili mačku kao sredstvo ucene oko drugih problematičnih pitanja.

– Obično imamo jednog supružnika koji je zaista emotivno vezan za ljubimca, i drugog koji ucenjuje ljubimcem da bi dobio nešto drugo – rekla je za Huffinton Post Marija Kogneti, predsednica Američke akademije advokata za brakorazvodne parnice.

Kogneti ističe da u Americi sudije često prepoznaju osobu kojoj je zaista stalo do ljubimca. Ona svojim klijentima savetuje da se od takvih pregovora odustane jer se obično radi o emocionalnoj uceni, a ne o podeli imovine.

U ovakvim slučajevima, prvenstveno treba dobro razmisliti šta je najbolje za ljubimca. Treba razmotriti ko je primarni negovatelj i ko ima dovoljno sredstava i vremena da se posveti ljubimcu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *