kuca

Velika Britanija: Ne kupujte ljubimce kao praznični poklon

Engleski veterinari izdali su pre nekoliko dana ozbiljno upozorenje građanima u kom je bilo istaknuto da pre nego kupe ljubimca nekome od svojih dragih prijatelja ili rođaka, najpre sebi postave pitanje: Šta će biti s tom životinjom ako se nekome njegov poklon ne svidi?

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Uznemirujuć je podatak da svake godine u Velikoj Britaniji trećine kupljenih kunića ugine svega sedam dana nakon kupovine. Razlog je u tome što su impulsivno kupljeni samo zato što su slatki i što se nekome učinilo da je to dobra ideja. A realnost je da uginu zbog neodgovarajuće nege,  brige i stresa. Ostatak završava u skloništima ili ih vlasnici puštaju u prirodu.

Kao neželjene životinje, većina kunića koji bi trebalo da budu uskršnje iznenađenje – ne dočekaju prvi rođendan. Bolje sreće nisu ni ostale vrste ljubimaca koje se poklanjaju uoči velikih praznika, poput Božića.

Kako bi što manje životinja kao neželjeni ljubimci završilo u skloništima za napuštene životinje PDSA, najpoznatija britanska organizacija koja okuplja veterinare, izdala je saopštenje u kom sve koji razmišljaju o nabavci kućnog ljubimca ili o poklanjanju nekome za praznike, mole da izbegavaju kompulsivnu kupovinu životinja!

Čak četvrtina Britanaca psa ili mačku nabavlja bez ikakvog prethodnog informisanja o životinji koju nabavljaju. Nažalost, to znači da takvi vlasnici ne znaju kako da se brinu o svojim ljubimcima, odnosno, šta im je potrebno za zdrav i srećan život.

Jedno istraživanje pokazalo je da od 4.200 vlasnika ljubimaca starijih od 18 godina, petina priznaje kako je brinuti se o ljubimcu puno teže nego što su očekivali. Takođe, zabrinjavajuć je i podatak da veliki broj vlasnika pre kupovine nije imao pojma koliko držanje kućnih ljubimaca zapravo košta.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *