christmas_dogs

Savet: Zaštitite ljubimca tokom proslava u domu

Nova godina kuca na vrata i verujemo da će mnogi neradne dane iskoristiti da u svom domu ugoste prijatelje i rođake. Naravno da svaki vlasnik uvek na umu ima dobrobit svog ljubimca, ali možda tokom praznične euforije na neke opasnosti u domu jednostavno zaboravite.

 

Zato smo mi tu da vas podsetimo na njih, kako vam praznike ne bi pokvarila iznenadna poseta veterinaru. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju tokom praznika:

  1. Pre svega, nemojte svom mezimcu davati hranu koju mu inače ne dajete, i upozorite i svoje goste da vaš ljubimac ima svoju hranu i da mu više ne treba. Ako se mi pomalo opustimo tokom praznika, to nikako ne znači da bi i naš pas ili maca trebalo da jedu jaku i začinjenu hranu. Mnogi psi tokom praznika završe kod veterinara zbog prejedanja.
  2. Ukoliko u svom domu pravite doček Nove godine i očekujete mnogo ljudi, iako možda zvuči kao suvišno upozorenje, motrite na psa i pazite da ne odluta iz stana. Naime, dok dočekujete goste i sa njima se pozdravljate i ćaskate na vratima, zbog gužve, glasnog smeha i velikog broja ljudi, vaš pas može da se uznemiri ili iskoristi trenutak da šmugne preko vrata kako bi se sklonio od galame i vreve. Namestite mu udoban i tih kutak u kom će boraviti dok ste sa gostima.
  3. Novogodišnja i božićna dekoracija praznik su za oko, ali mogu biti opasnost i za vas, i za vašeg mezimca. Sveće i lampice bi trebalo da budu na bezbednoj udaljenosti od psa da se ne bi opekao, oborio sveću u prolazu i izazvao požar ili gricnuo neki kabl. Takođe, nikada ne ostavljajte lampice na jelci ili ne daj bože upaljene sveće dok niste u stanu, makar otišli samo do prodavnice ispred zgrade.
  4. Obratite pažnju i na jelku. Iako je češće “napadaju” mačke nego psi, svakako postoji opasnost da neki ukras “ukrade” i pas, a kako su krhki može se desiti da proguta neki deo ili da se poseče ako neki ukras padne s jelke i polomi se. Takođe, trake nisu dobar izbor za vlasnike pasa, jer se neretko dešavalo da psi strgnu traku s jelke i u igri je sebi obmotaju oko vrata. Odličan savet je da jelku uzdignete, na stočić ili neku komodu, kako vaš ljubimac ne bi mogao da je dohvati.
  5. Božićno cveće poput imele, božićnog ljiljana ili božićne zvezde mogu uzrokovati ne tako naivne stomačne probleme ako vaš radoznali mezimac gricne neki cvet ili list.
  6. Čokoladu nikako ne držite na stolu gde vaš mezimac može da je smaže.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *